The Optical absorption coefficient, the neutral hydrogen colum density and distance estimates to some x-ray binaries and supernova remnants
Optik soğurma katsayısı, nötr hidrojen kolon yoğunluğu ve bazı x-ışın çiftleri ve süpernov a kalıntılarının uzaklık tahminleri
  1. Tez No: 56717
  2. Yazar: AŞKIN ANKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ALPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nötr Hidrojen Kolon Yoğunluğu, Optik Soğurma Katsayısı iv, Neutral Hydrogen Column Density, Optical Absorption Coefficient. iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
öz OPTİK SO?URMA KATSAYISI, NÖTR HİDROJEN KOLON YO?UNLU?U VE BAZI X-ISIN ÇİFTLERİ VE SUPERNOVA KALINTILARININ UZAKLIK TAHMİNLERİ Ankay, Aşkın Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Oktay Hüseyin Eylül 1996, 60 sayfa Birinci bölümde, optik soğurma katsayısı, Av ve nötr hidrojen kolon yoğunluğu, N(HI) arasında bağıntılar bulmak amacıyla Diplas & Savage (1994) ve Fruscione et al. (1994) kataloglarından seçtiğimiz 125 yıldızın verilerini kullandık. Açısal genişliği (4 dereceden) az olan 14 bölge için AV-N(HI) bağıntıları hesapladık. Özellikle 2-3 kpc.ten daha uzaktaki belli yönlerdeki cisimler için açısal genişliği büyük bölgelerde geçerli olan ortalama AV-N(HI) bağıntılarını kullanmak büyük hatalar verir. İkinci bölümde, Av ve N(HI) değerleri bilinen en az 4 erken tipteki yıldızla aynı yönde olmak şartına uyan X-ışın çiftleri ve supernova kalıntıları seçtik. 6 X-ışm çiftinin, 2 supernova kalıntısının uzaklıklarını geliştirmek ya da kontrol etmek için birinci bölümde bulduğumuz AY-N(HI) bağıntılarını kullandık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE OPTICAL ABSORPTION COEFFICIENT, THE NEUTRAL HYDROGEN COLUMN DENSITY AND DISTANCE ESTIMATES TO SOME X-RAY BINARIES AND SUPERNOVA REMNANTS Ankay, Aşkm M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar Co-Supervisor: Prof. Dr. Oktay Hüseyin September 1996, 60 pages In the first part of this thesis, we use the data of 125 stars in the catalogs of Diplas & Savage (1994) and Fruscione et al. (1994) to find relations between optical absorption coefficient, Av and column density of neutral hydrogen, N(HI). Such relations are proposed for 14 regions with small angular sizes (less than 4 degrees). Average relations between Av and N(HI) which are true for wide-angular sized regions (even for regions in the plane of the Galaxy) give large errors if one wants to use them for objects in specific directions, especially with distances greater than 2-3 kpc. Reliable relations can be established for small-angular sized regions. In the second part of this thesis, we choose some X-ray binaries and supernova remnants each of which has a direction in which there exists more than 4 early type stars with known values of Av and N(HI). We use the AV-N(HI) relations obtained in the first part to improve or to check the distances to 6 X-ray binaries and 2 supernova remnants.