Modeling of seawater intrusion in the coastal aquifer: A case study of Bosaso Plain in Somalia
Kıyı akiferine deniz suyu girişimi modeli: Somali 'de Bosaso Ovası örneği
- Tez No: 567176
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı suyu modellemesi, deniz suyu girişimi, kıyı akiferi, SEAWAT, Bosaso Plain, Somalia, Groundwater modeling, seawater intrusion, coastal aquifer, SEAWAT Bosaso Plain, Somalia
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Deniz suyu girişimi kıyı bölgelerindeki yeraltı suyu kalitesine zarar veren önemli süreçlerden biridir. Bosaso Ovası'nda yeraltı suyunun aşırı çekimi deniz suyu girişimine neden olmaktadır. Yeraltı suyu modelleme çalışması ile Bosaso Ovası'na muhtemel deniz suyu girişimi etkileri çalışma konusu olarak alınmıştır. Bu araştırmada, SEAWAT yazılımı kullanarak farklı senaryoların deniz suyu girişimi üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla deniz suyu girişiminin potansiyel etkisini modellemektir. Analiz sonuçları, kıyı alanı boyunca elektriksel iletkenlik (EC), toplam çözünmüş katı madde (TDS), klorür, sodyum, kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonunun yüksekliği ile çalışma alanında deniz suyu girişiminin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Model 2013 yılı arazi verileri ile yeraltı suyu seviye ve TDS ortalama değeri kullanılarak kalibre edilmiştir. Yeraltısuyu çekim ve iklim değişikliğinin etkilerini araştırmak için dört farklı senaryo simüle edilmiştir. Sonuçlar, deniz suyu girişiminin sahil şeridine yakın yerlerde yüksek TDS seviyeleri ile yeraltı suyu konsantrasyonlarını önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Artan yeraltısuyu çekim oranı deniz suyu girişimi arayüzünün 2040 yılına kadar yaklaşık 6,2 km kıyıdan içerilere doğru hareket edeceğini göstermiştir. Ayrıca, çekim oranındaki % 50'lik bir azalmanın, tatlı yeraltı suyunu koruyarak ve daha fazla deniz suyunun sızmasını önleyerek akiferlere rahatlama getireceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Seawater intrusion is process that damage groundwater quality in the coastal regions. Groundwater overexploitation in the Bosaso Plain has resulted in seawater intrusion problem. Groundwater modelling were considered to study the effects of possible seawater intrusion into the Bosaso Plain. In this study, we present a three-dimensional variable–density numerical model developed with the SEAWAT code, which is aimed to predict the extent of seawater intrusion by different groundwater pumping scenarios. Results revealed the higher concentration of electrical conductivity (EC), total dissolved solids (TDS), chloride, sodium, calcium and magnesium along the coastal area which indicated the presence of seawater intrusion in the study area. The SEAWAT model was calibrated using both the average value of heads and TDS concentration for the 2013 field data. Four scenarios were simulated to understand the effects of pumping and climate change to the extent of seawater intrusion for a period of 27 years. The model results show that seawater intrusion significantly affects the groundwater concentrations near the coastline and demonstrated high levels of TDS. The predicted results reveal that increasing pump rate seawater intrusion interface will move about 6.2 km inland by 2040. Results also revealed that a 50% reduction in the pump rate will bring relief to the aquifer by protecting fresh groundwater and preventing any further seawater intrusion.