Türk Ceza Hukuku'nda takdiri indirim nedenleri
The reasons of discretionary remission in Turkish Criminal Law
- Tez No: 567347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Takdiri İndirim Nedenleri, Esbabı Muhaffife-i Takdiriye, Cezanın Belirlenmesi ve Bireyselleştirilmesi, Takdir Yetkisi, The Reasons of Discretionary Remission, Discretionary Commutating Reasons, Determination and individualisation of Punishment, Judicial Discretion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Cezaların bireyselleştirilmesi, en kısa tabiriyle somut bir olayda soyut ve genel nitelikteki cezanın failin durumuna uydurulmasıdır. Takdiri indirim nedenleri de cezanın bireyselleştirilmesi araçlarından biridir. Mahkemeler ya da hâkimler, cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesi sırasında failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile cezanın fail üzerindeki olası etkileri gibi birtakım hususları dikkate almak zorundadır. Böylece, failin durumu ve özellikleri cezanın belirlenmesine daha çok yansıyacak ve adaletin tecellisine katkı sağlayacaktır. Bu müessesenin önemi ve değeri, uygulayıcı olan hâkimler tarafından anlaşılırsa somut bir olayda fail ve eylem yönünden daha sağlıklı değerlendirme yapılabilecektir. Böylece toplum nezdinde vicdanları yaralayan kararların önüne geçilerek toplumun adalete olan güven duygusu artacaktır. Bu müessesenin daha sağlıklı uygulanabilmesi de hâkimlerin mesleki bilgi ve tecrübesinin artırılması ile sağlanacaktır. Ayrıca, yüksek mahkemeler tarafından yapılan denetimler de bu konudaki sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır. Ancak Yargıtay tarafından yapılan denetim sadece hukuki denetim ile sınırlı kalmalı ve hâkimlere ait olan, vicdani kanaate dayanan takdir hakkı kısıtlanmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Individualization of punishments is, in short, the adaptation of the abstract and general punishment to the situation of the perpetrator. The reasons for discretionary remission are also one of the means of individualizing the punishment. In determining and individualizing the sentence, the courts and judges must consider a number of issues such as the perpetrator's past, social relations, and his/her behavior after perpetration and during trial, and the possible effects of the sentence on the perpetrator. Thus, the perpetrator's attitude and characteristics will be more reflected in the determination of punishment and contribute to the administration of justice. If the importance and value of this is understood by the judges implementing it, a healthier assessment can be made in terms of perpetrator and perpetration in a certain event. In this way, the judgments that hurt conscience according to society will be prevented and the trust in justice will be increased. The healthier implementation of this institution will only be ensured by increasing the professional knowledge and experience of judges. Furthermore, the supervisions carried out by high courts will also contribute to the solution of the problems in this issue. However, the supervisions by the Supreme Court should only be limited to legal supervisions, and the courts and judges' discretion that depends on conscientious opinion should not be restricted.