Sporda stresle başa çıkma stratejileri açısından amatör lig Futbol ve Voleybol sporcularının karşılaştırılması
Comparison of amateur league football and volleyball athletes in terms of sports coping strategies
  1. Tez No: 567372
  2. Yazar: ERSOY BAŞAKCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. NURİ KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, stres, stresle başa çıkma, Sports, stress, coping with stress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada, Sporda Stresle Başa Çıkma Stratejileri Envanteri kullanılarak amatör lig futbol ve voleybol takımı sporcularının stresle başa çıkma tarzlarındaki farklılıkların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Uşak ilinde bulunan sporcu bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, random yöntemi ile seçilmiş olan, 17-45 yaş arası 73 kadın ve 59 erkek toplam 132 sporcu bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formuna ek olarak, Gaudreau ve Blondin (2002) tarafından Kanada'da geliştirilen ölçek, sporcuların yarışma sırasında kullandıkları başa çıkma stratejilerini değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Toplam 10 alt ölçekten oluşmaktadır ve alt ölçeklerin bir tanesi 3 maddelik, 9 tanesi de 4'er maddeliktir. Alt ölçekleri; düşünce kontrolü, hayal etme, gevşeme, çaba sarf etme, zihinsel analiz, destek arama, hoşa gitmeyen duyguların ifade edilmesi, zihinsel karmaşa, çekilme ve sosyal geri çekilme olarak adlandırılmıştır. Araştırmanın sonucunda sporcular arasında branş, cinsiyet ve yaş değişkenleri bakımından anlamlı farklılıklar bulunmuş olup, spor yaşı değişkeni bakımından anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the differences in the coping styles of amateur league football and volleyball team athletes using Stress Coping Strategies Inventory in Sport. The universe of the research consists of athletes in Uşak. The sample of the study consisted of 132 athletes (73 females and 59 males, 17-45 years old) selected randomly. In addition to the personal information form prepared by the researcher, the scale developed in Canada by Gaudreau and Blondin (2002) was developed to evaluate the coping strategies that athletes used during the competition. A total of 10 subscales consist of 3 items and 9 items are 4 items. Subscales; thought control, imagination, relaxation, effort, mental analysis, seeking support, expressing unpleasant feelings, mental confusion, withdrawal and social retreat As a result of the study, there were significant differences in terms of branches, gender and age variables and no significant difference was found in terms of sport age variable.