Computer aided design and analysis of liquit transmission pipelines
Sıvı boru iletim hatlarının bilgisayar yardımıyla tasarımı ve analizi
- Tez No: 56776
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru Hatları Tasanmı, Boru Hatlan Analizi, Bilgisayar Destekli Boru Hattı Tasanmı, Açık Kanal Akışı, Kapasite Arttınmı iv, Pipeline Design, Pipeline Analysis, Computer Aided Design of Pipelines, Slack Line, Capacity Expansion Analysis m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz SIVI BORU İLETİM HATLARININ BİLGİSAYAR YARDIMIYLA TASARIMI VE ANALİZİ Karakan, Gül Derya Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Eylül 1996, 137 Sayfa Bu tezde; sıvı boru iletim hatlarının tasarımı ve analizini yapan bir yazılım geliştirilmiştir. Tasarım işlemi, belirlenmiş hat ve debi için gerçekleştirilmekte ve optimum boru çapı, pompa istasyonlarının yeri ve sayısı ve toplam yatırım ve yıllık boru hattı giderleri hesaplanmaktadır. Optimum çözümüm bulunmasında bu gider değerleri önem taşır. Pompa istasyonlarındaki pompa sayılan ve çalışma koşullan da bu program ile belirlenebilir. Aynca yeni tasarlanmış ya da mevcut bir boru hattının değişen çalışma şartlan ve modifikasyonlar karşısında nasıl karşılık vereceği de analiz edilebilmektedir. Kapasitenin arttınlması için çözüm yollan tartışılmış ve kıyaslamalar yapılmıştır. Paralel boru hattı uygulaması, pompa istasyonu yerleştirme seçeneğiyle kıyaslanarak en az masraflı olan çözüm yolu önerilmektedir. Debinin azalması durumunda ise, sistem açık kanal akışı oluşumu için incelenmekte ve kullanıcıyı gerekli tedbirlerin alınması için uyarmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN AND ANALYSIS OF LIQUID TRANSMISSION PIPELINES Karakan, Gül Derya M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp September 1996, 137 pages In this thesis, a software is developed to design and analyse liquid transmission pipeline systems. The design procedure is carried out for a given pipeline route and demand and determines the optimum pipe size, number and location of pumping stations as well as the total installation and the annual cost of the pipeline, which is the main criteria in determining the optimum solution. The number of pumps in the pumping stations and their operating conditions can be specified using the program. The program can also analyse a new designed as well as an existing pipeline under changing operating conditions and modifications on the design are allowed to be performed at any time. Capacity expansion and possible ways of solution are discussed * and compared. Looping alternative is compared with pumping alternative to remove the bottle-neck in the system and the cost effective one is proposed. In case of capacity decrease, the system is searched for the occurrence of open-channel flow and the user is informed about it.