Performance of different trellis coded modulators for quadrature amplitue modulation
- Tez No: 56777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trellis Kodlu Modülasyon, Viterbi Kod Çözücüsü, Dal Uzunlukları, En büyük olasılıklı Kod Çözücü IV, Trellis Coded Modulation, Viterbi Decoder, Branch Metrics, Maximum Likelihood Decoder m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz ÇEYREK EVRE FARKLI SİNYALLER İÇİN DE?İŞİK TRELLİS KODLU MODULATÖRLERİN BAŞARIMI Ercoşkun, Güliz Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. Yücel Ocak 1996, 105 sayfa Bu tez çalışmasında, 16, 32 ve 64 çeyrek evre farklı sinyaller için 16, 32, 64 ve 128 durumlu Ungerboeck kodlayıcısı kullanılarak eklemeli Gaussian gürültüsü altında ve Viterbi kod çözücü algoritması yardımıyla benzetimler yapılmıştır. Sistemin başarımı, sinyal/gürültü oranlarına karşılık çizilen ikil hatası eğrileri ile ölçülmüştür. Alıcı kısmında kullanılan Viterbi kod çözücü algoritması 'sert' ve 'yumuşak' olmak üzere iki değişik şekilde karar verilen giriş değerleri için uygulanmış ve 'sert' kararlarla elde edilen kodlama kazançlarının 'yumuşak' kararlarla elde edilenlere göre yaklaşık 2 dB daha az olduğu görülmüştür. 'Yumuşak' kararlı Viterbi kod çözücüsü kullanıldığında, sistemden elde edilen kodlama kazançları 3 ile 6.2 dB arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE OF DIFFERENT TRELLIS CODED MODULATORS FOR QUADRATURE AMPLITUDE MODULATION Ercoşkun, Güliz M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel January 1996, 105 pages In this thesis, trellis coded modulation systems consisting of 16, 32, 64 and 128 state Ungerboeck encoders in conjunction with 16, 32, 64 Quadrature Amplitude Modulation (QAM) are simulated on an additive Gaussian noise channel, using the Viterbi decoding algorithm. The performance is evaluated in terms of bit error probability versus signal to noise ratio (SNR). The Viterbi decoding algorithm used in the receiver is operated both for hard and soft input decisions, and a signal to noise ratio loss of approximately 2 dB is observed when the input decisions are hard. The coding gains of 3-6.2 dB are obtained over uncoded systems with the soft decision Viterbi decoder.