Acil servis çalısanlarının ahlaki duyarlılığı ile palyatif bakım hakkındaki düşünceleri ve bilgi düzeyleri
Ethical sensitivity of emergency service employees and their thoughts about and knowledge levels concerning palliative care
  1. Tez No: 567792
  2. Yazar: MEDİNE DEMİRGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞAH BAŞOL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Ahlaki Duyarlılık, Yaşam Sonu Bakımı, Palyatif Bakım, Bilgi Düzeyi, Emergency Service, Ethical Sensitivity, End-of-Life Care, Palliative Care, Knowledge Level
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servisler palyatif bakım ihtiyacı olan hastaların sıklıkla başvurduğu ve bazen sistemden kaynaklanan problemler nedeniyle oldukça zaman geçirdikleri birimlerdir. Bu koşullarda acil servis çalışanlarının palyatif bakım hastaları ve hasta yakınları ile iletişimi oldukça yoğundur. Hastalara etkili bakımın sağlanması için, acil tıp hizmeti sağlayan personelin, acil serviste palyatif ve yaşam sonu bakımın temin edilmesinde yeterli bilgi birikim ve donanımına sahip olmaları gerekmektedir. Bu çalışma ile acil servis çalışanlarının palyatif bakım hakkındaki bilgi düzeyleri, eğitim durumları, yaşam sonu bakıma olan yaklaşımlarının incelenmesi ve bunun ahlaki duyarlılık ile ilişkisinin olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Böylece acil servis çalışanlarının palyatif bakım konusunda farkındalığı oluşturulmuş olacaktır. Materyal ve Metot: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan bu çalışmanın örneklemini Tokat ve Kayseri il merkezinde çalışan 100 acil servis çalışanı oluşturdu. Veriler, acil servis çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerini ve palyatif bakım hakkındaki görüşlerini içeren anket formu ile Ahlaki Duyarlılık Anketi kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama ± standart sapma, yüzdelik dağılımlar, t-testi ve Anova testi kullanıldı, p0,05). Palyatif bakım anketinin Ahlaki Duyarlılık Anketi ile karşılaştırılması sonucu ''Ölüm konusu ile ilgimin olmamasına çalışırım''(p=0,003)(F=6,168) ifadesi dışında diğer ifadelerde anlamlı bir farklılık belirlenemedi (p>0,05). Sonuç: Palyatif bakım ve ahlaki duyarlılık konularında farkındalık yaratmak için mezuniyet öncesi palyatif bakım eğitimlerine ve mezuniyet sonrası hizmet içi eğitimlere ihtiyaç vardır. Bilgilerin güncel tutulması için eğitimlerin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Emergency services are units where patients in need of palliative care frequently get medical help and sometimes spend too much time due to system-related problems. Under these circumstances, emergency service employees establish an intense communication with palliative care patients and patient relatives. In order to provide patients effective care, the personnel providing emergency medicine service need to have sufficient knowledge and equipment in procuring palliative and end-of-life care in the emergency service. With this study, it is aimed to examine the knowledge levels of emergency service employees concerning palliative care, as well as their educational background and approach to end-of-life care and to investigate whether that has a correlation with ethical sensitivity or not. Thus, awareness of emergency service employees about palliative care will be created. Material and Method: The sample of the cross-sectional and descriptive study consisted of 100 emergency service employees working in the city centers of Tokat and Kayseri. The data were collected using a questionnaire form containing sociodemographic characteristics of the emergency service employees and their thoughts about palliative care and also the Ethical Sensitivity Questionnaire. The data were evaluated using mean±standard deviation, percentage distributions, t-test and Anova test and the significance was accepted to be p0,05). As a result of comparing the palliative care questionnaire with Ethical Sensitivity Questionnaire; no significant difference could be determined in the statements outside,“I try not to think about the matter of death”(p=0,003) (F=6,168) (p>0,05). Conclusion: In order to raise awareness of the issues of palliative care and ethical sensitivity, there is a need for palliative care trainings before graduation and in-service trainings after graduation. The trainings should be repeated at certain intervals to keep the knowledge up-to-date.