The Economic analysis of thermal performance o buildings
Binalardaki ısısal performansın ekonomik analizi
- Tez No: 56784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. NUR DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Energy, Economy, Life-cycle Costing, Computer Aided Determination of Building Costs. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZ BİNALARDAKİ ISISAL PERFORMANSIN EKONOMİK ANALİZİ Baysal, Beril Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr.F. Nur Demirbilek Ortak Tez Yöneticisi: Öğr.Gör.Uğur G. Yalçıner Ocak 1996, 160 sayfa Bir binanın ilk yatırım ve işletme giderlerini dikkate alarak ısısal performansına bağlı ekonomik analizi bu tezin ana amacıdır. Enerji kullanımı ve ekonomi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle hem enerji kullanımı hem de maliyet açılarından, etkin, rasyonel ve optimize edilmiş tasarımlar yapmak çok önemlidir. Bu çalışmada, enerji etkin binaların ekonomisi tanımlanmakta ve kullanım süresi boyunca oluşan masraflar kavramı metodolojik bir kapsamda açıklanmaktadır. Daha sonra kullanım süresi boyunca oluşan masrafları içeren bir ekonomik analizde kullanılan finansal kavramlar sunulmaktadır. Ayrıca, bir ısısal analiz programı olan SUNCODE-PC'ye ek olarak çalışmak üzere bu çalışma çerçevesinde COST isimli bir bilgisayar programıgeliştirilmiştir. COST, SUNCODE-PC içerisinde bina dosyası şeklinde verileri olan herhangi bir binanın ilk masrafını ve enerji giderleri açısından yıllık işletim masraflarını belirleyebilmektedir. COST programının çıktıları, bina kullanımı süresince, ekonomik analiz metodları ile bir grup bina üzerinde analiz edilerek bir örnekleme çalışması yapılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki; enerji açısından en etkin bina aynı zamanda fiyat açısından da en etkin alternatif olarak ortaya çıkmamaktadır ve bu tip ekonomik analizler bir tasarımın başlangıç aşamalarında önemsenecek miktarlarda maddi kazançlar getirebilmektedir. Anahtar Kelimeler Enerji, Ekonomi, Kullanım Süresince Oluşacak Maliyet, Bilgisayar Destekli Bina Maliyetlerinin Belirlenmesi VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ECONOMIC ANALYSIS OF THERMAL PERFORMANCE OF BUILDINGS Baysal, Beril M.S., in Building Science, Architecture Supervisor Assist. Prof. Dr. F. Nur Demirbilek Co-supervisor Part-time InstUğur G. Yalçıner January 1996, 160 pages The concept of the economic analysis of a building in relation to its thermal performance considering initial and operating costs is the main aim of this thesis. There is a direct relation between the usage of energy and the economy. So it is important to have rational and optimized designs which are both energy efficient and cost effective. In this study, the economy of energy-efficient buildings is defined and the concept of life-cycle costing is explained within a methodological framework. Then the financial concepts that are used in an economic analysis, which includes life-cycle costing, are presented. IIIMoreover, a computer program named COST is developed as an additional software for the thermal analysis program SUNCODE-PC in the scope of this study. COST is able to determine a building's initial cost and the annual operating costs regarding energy usage if that building has input data in the form of a building file of SUNCODE-PC. A sample case study on a group of buildings is made by analyzing the output data of COST with the methods of life-cycle costing. The results have shown that the most energy efficient building is not the most cost effective one at the same time and this type of an economic analysis can bring considerable amount of savings in monetary terms in the initial stages of a design.