Güney Azerbaycan'da basın faaliyetleri: Muhammed Hatemi'nin cumhurbaşkanlığı dönemi
  1. Tez No: 567872
  2. Yazar: KHAYALA ABBAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLREZAK ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Journalism, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Azerbaycan, Muhammet Hatemi, İran, Güney Azerbaycan Basını
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
1828'de parçalanmış Azerbaycan'ın bu gün İran sınırları içerisinde olan Güney Azerbaycan'da ifade ve basın özgürlüğü kavramından yola çıkarak, reformcu Cumhurbaşkanı olarak bilinen Muhammet Hatemi'nin 8 yıllık (1997-2005) yönetimi döneminde Güney Azerbaycan basınının durumunun incelendiği bu araştırma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Güney Azerbaycan Milli Hareketi'nin tarihinden, onun günümüze kadar geçtiği yollardan ve gelişmelerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, İran'ın çağdaş tarihinden, İslam Devriminden ve Muhammet Hatemi'nin Cumhurbaşkanlığı dönemi ve onun politikaları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, Güney Azerbaycan'ın basın tarihinden, Hatemi döneminde basın alanında uygulamalardan ve Hatemi'nin 8 yıllık yönetimi döneminde Güney Azerbaycan'da basının durumunu daha iyi anlamak için bu dönemde Güney Azerbaycan'da gazeteci olarak çalışmış kişilerle röportaj yaparak, dönem onların yorumlarıyla anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation, in which the situation of the Azerbaijani media in the period of 8 years (1997-2005) of Muhammad Khatami, who was known as the Reformist President, was examined in the context of the freedom of expression and media freedom in South Azerbaijan, which is part of Iran, which was divided in 1828, consists of three main parts. In the first chapter, the history of the South Azerbaijani National Movement and its progresses have been mentioned. In the second chapter, the contemporary history of Iran, the Islamic Revolution and the Presidency of Muhammad Khatami and his policies were handled.In the third chapter, by interviewing people who worked as journalists in South Azerbaijan during this period, in order to better understand the state of the press in South Azerbaijan during the period of the media history of South Azerbaijan, during the Khatami period and during the 8 year rule of Khatami, It is revealed. KeyWords: South Azerbaijan, Muhammad Khatami, Iran, The media of South Azerbaijan