Development of a particle size distribution analysis system by digital image processing
Dijital görüntü işleme ile parçacıkların boyut dağılım analiz sisteminin geliştirilmesi
- Tez No: 56790
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARBUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Patlatma Verimliliği, Parça-Boyut Dağılımı, Görüntü İşleme vi, Blast Efficiency, Fragmentation Size Distribution, Image Processing IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME İLE PARÇACIKLARIN BOYUT DA?ILIM ANALİZ SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bozdağ, Taylan Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Karpuz Mart, 1996, 126 sayfa Maden Mühendisliğinde cevher ve/veya yantaşların ekonomik şekilde kazılabilmesinde en yaygın olarak başvurulan yol, patlatmadır. Madenciliğin işletme maliyeti genellikle delme, yükleme, taşıma, kırma/öğütme, cevher hazırlama giderlerine bağlıdır. Bütün bu maliyetler dolaylı ve dolaysız şekilde patlatmanın verimliliği ile ilişkilidir ve patlatma verimliliği parça-boyut dağılımına, yığının şekline lokasyonuna gevşekliğine ve yüklemeye karşı olan dirence bağlıdır. Bu parametreler içinde niteliksel olarak en kolay tayin edilebilecek olan parça boyut dağılımıdır ve kaya kütle özellikleri ile beraber patlatma tasarım değişkenlerine bağlıdır. Parça-boyut dağılımının tespitinde en yaygın yöntem basit görsel inceleme yöntemidir. Parça-boyut dağılımı tayininde bazı başka yöntemler mevcut ise de bunlar daha çok uygulaması olamayan laboratuvar çapındaki çalışmalardır. Son yıllarda fotoğraf tekniklerine ve sonrasında görüntü değerlendirme tekniklerinedayalı sistemler geliştirilmektedir. Bu amaçla ilk olarak hem laboratuvar hem de arazi koşullarında görüntü biriktirilebilecek bir sistem geliştirilmiştir. 2 boyutlu görüntü işleme tekniklerini değerlendirmek ve 2 boyutlu ölçümlerden 3 boyutlu tane boyut dağılımının elek analizi ve boyut dağılımının momentleri cinsinden bulunması için ROCKSIZE adlı bir yazılım geliştirilmiştir. Kaya konturlarının belirlenmesinde uygun algoritmanın seçilmesi için var olan görüntü işleme teknikleri (fîlitreleme, iyileştirme, köşe bulma ve parçalama) ROCKSIZE kullanılarak değerlendirilmiştir. Tane boyut dağılımının tahmini King ve moment metodları kullanılarak yapılmıştır. Sonuç olarak laboratuar örnekleri ve Elmadağ yakınlarındaki BAŞTAŞ kireçtaşı ocağında yapılan değişik patlatma koşullarından elde edilen görüntülerin parça-boyut dağılımları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A PARTICLE SIZE DISTRIBUTION ANALYSIS SYSTEM BY DIGITAL IMAGE PROCESSING Bozdağ, Taylan Ph.D., Department of Mning Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Karpuz March, 1996, 126 pages In mining engineering, the economical excavation of either ore or host rock can be achieved by blasting. The operating cost of mining mainly depends on drilling, loading, hauling, crushing/grinding, mineral processing costs. All of these costs are directly or indirectly related with efficiency of the blasting which is determined by the particle size distribution, shape, location, tightness and resistance to loading of the blasted material. Among these parameters, the particle size distribution is the most quantitatively determinable that depends on the rock mass properties and blast design parameters. The visual examination is the most common method in the determination of particle size distribution. There are also some other methods which mainly depends on the laboratory studies and have no field application. In recent years, the photographic techniques and then image processing techniques are being popular. This research aims to develop the image processing technique in the determination of particle size distribution, and mto utilise it or the determination of blasting efficiency. For this purpose, first of all, an image acquisition system is developed for both laboratory and field conditions to monitor blasted material. Then, a software, ROCKSIZE, is developed to implement the 2-D image processing techniques and to convert 2-D measures into 3-D particle size distribution in terms of sieve size distribution and moments of the size distribution. With the help of ROCKSIZE the existing image processing techniques (filtering, enhancement, edge detection and segmentation) are evaluated in order to determine suitable algorithm for rock contour extraction. The size distribution estimation is performed using King's method as well as moment method. Finally particle size distribution results obtained from images of laboratory samples and different blasted cases from BAŞTAŞ Limestone Quarry which is located near Elmadağ are presented.