Development and implementation of a statistical process control system
İstatistiksel proses kontrol (İPK) sisteminin kurulması ve uygulanması
- Tez No: 56791
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Proses Kontrolü (İPK), Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Tezgah Yeterliliği, Proses Yeterliliği, Kontrol Kartları, İPK Yazılımı, Elektronik Veri İşlemlemesi (EVİ). vı, Statistical Process Control (SPC), Total Quality Management (TQM), Machine Capability, Process Capability, Control Charts, SPC Software, Electronic Data Processing (EDP). IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
öz İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL (İPK) SİSTEMİNİN KURULMASI VE UYGULANMASI ÖZDEMİR, Taner Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin KILIÇ Eylül 1996, 178 sayfa İstatistiksel Proses Kontrolunda (İPK) istatistiki teorilerin sağlıklı olarak uygulanması temel bir yaklaşım olsa da istenilen hedefi yakalamakta yeterli olmayabilir. Bir İPK programı için esas olan yönetim tarafından yönlendirilen bir uygulama planıdır. İPK uygulaması için esaslar: İPK'yı Toplam Kalite Yönetiminin (TKY) bir parçası yapan çalışma planı, ISO 9000 gereği olarak atölyelerde uygulama ve isteğe bağlı olmasına karşın günümüz teknolojisinin gereği olan İPK Yazılımı (Elektronik Veri İşlemlemesi (EVİ)). Bu çalışmada esas olarak İPK Yazılımının hazırlanması ve Türk Traktör Fabrikasındaki (TTF) bir imalat ünitesinde uygulaması üzerinde durulmuştur. İPK yazılımı olay yönlendiricin programlama dili olan MS VISUAL BASIC Sürüm 3.0'da hazırlanmıştır. Uygulamalar sırasında sadece yazılımın güvenirliliği ve performansıdeğil makina yeterliliği, proses yeterliliği ve kontrol kartlarının sonuçlan incelenmiş ve elde edilen bulgulara göre gerekli aktivitelerle incelenen prosesin iyileştirilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND IMPLEMENTATION OF A STATISTICAL PROCESS CONTROL (SPC) SYSTEM ÖZDEMİR, Taner M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Engin KILIÇ September 1996, 178 pages Proper application of statistical theory is fundamental to any Statistical Process Control (SPC) application, but it is not enough to reach the required goal. The essential guide for SPC program comes from management in the form of an implementation plan. For implementation purposes the essentials of SPC are: a working manual which integrates SPC in Total Quality Management (TQM), in-plant application which is an ISO 9000 requirement and optionally an SPC Software (Electronic Data Processing (EDP)) but which is the requirement of today's technology. This study is mainly focused on the development of an SPC Software and its implementation at a manufacturing unit of the Türk Tractor Factory (TTF). The software is developed in MS VISUAL BASIC Version 3.0 which is an iiievent driven programming language. During the implementation not only the reliability and performance of the software are tested but also the results of machine capability and process capability studies together with various aspects of the control charts are discussed and necessary actions are taken to improve the process.