İnek ve manda sütü kazein fraksiyonlarının western blotting ile karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of bovine and water buffalo milk casein fractions by western blotting
  1. Tez No: 567941
  2. Yazar: ADALET DIŞHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Manda Sütü, Moleküler Ağırlık, Elektroforez, Western Blot, Water Buffalo Milk, Molecular Weight, Electrophoresis, Western Blot
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İNEK ve MANDA SÜTÜ KAZEİN FRAKSİYONLARININ WESTERN BLOTTING İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Adalet DIŞHAN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans, Ocak, 2019 Danışman: Prof. Dr. Zafer GÖNÜLALAN KISA ÖZET Bu tez çalışması; inek ve manda sütlerinde bulunan kazein fraksiyonlarının elektroforetik profillerinin belirlenmesi için planlanmıştır. İnek ve manda sütü örnekleri Kayseri'de bulunan süt işletmelerinden, 2018 Kasım ayı boyunca toplanmıştır. Genel bileşimleri tespit edildikten sonra süt örnekleri, kazein fraksiyonlarının moleküler ağırlıklarının belirlenmesi için Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE) ve Western blot testi ile analiz edilmiştir. αS, β, к kazein fraksiyonlarına ait SDS-PAGE ve Western Blot Testi bulgularına göre ortalama moleküler ağırlık değerleri sırasıyla inek sütünde 24.39 dalton (Da), 25.13 Da, 28.66 Da, manda sütünde 26.12 Da, 27.85 Da, 26.88 Da olarak bulunmuştur. İnek ve manda sütü αS, β, к kazein fraksiyonlarının moleküler ağırlıkları arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Manda sütü kazein fraksiyonlarına ait ortalama moleküler ağırlıkların inek sütünden yüksek olması sebebiyle, son üründeki reolojik özellikleri olumlu yönde etkileyeceği ve verim artışına olanak sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPARATIVE ANALYSIS of BOVINE and WATER BUFFALO MILK CASEIN FRACTIONS by WESTERN BLOTTING Adalet DIŞHAN Erciyes University, Institue of Health Sciences Department of Veterinary Food Hygiene and Technology Master Thesis, January, 2019 Supervisor: Prof. Dr. Zafer GÖNÜLALAN ABSTRACT This thesis study is planned to determine the electrophoretic profiles of casein fractions in cow and water buffalo milk. Water bufalo and cow milk samples were collected during November 2018 from the milk processing plants in Kayseri. After being tested for each of their compotents, the milk samples were analysed for the molecular weight of their casein fractions by Sodium Dodecyl Sulfate Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) and Western blot test. According to the SDS-PAGE and Western blot test findings of the αs, β, к- casein fractions, the average molecular weight were 24.39 daltons (Da), 25.13 Da, 28.66 Da in cow milk and 26.12 Da, 27.85 Da, 26.88 Da in water buffalo milk, respectively. A significant difference was found between the molecular weights of cow and water buffalo milk's αS, β, к and casein fractions. Due to the higher average molecular weights of buffalo milk's casein fractions than cow's milk, it has been concluded that the water buffalo milk could positively affect the rheological properties and the yield of the end product.