Tam dişsiz mandibulanın eğimli implantlarla rehabilitasyonunda farklı tip ve çaplardaki implantların ve farklı protetik alt yapı materyallerinin stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Observation of the effect of different material and diameters of implants anddifferent framework materials on stress distribution i̇n rehabilitation of fulledentulous mandible with tilted implants by finite element analysis
  1. Tez No: 567942
  2. Yazar: AYŞE UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ HAYRAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dar çaplı implantlar, Eğimli implant, Sonlu elemanlar analizi, Titanyum implant, Titanyum zirkonyum implant, Narrow diameter implants, Tilted implant, Finite element analysis, Titanium implant, Titanium zirconium implant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tam dişsiz mandibulanın all-on-four tedavi konsepti ile rehabilitasyonunda farklı implant materyallerinin ve çaplarının ve farklı protetik alt yapı materyallerinin stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analiz yöntemi kullanılarak karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Tam dişsiz alt çenede, all-on-four tekniğine göre yerleştirilmiş zirkonyum titanyum alaşımı ve grade 4 titanyumdan tasarlanmış farklı çaplardaki implantların üzerine zirkonya, titanyum, krom kobalt ve PEEK ile tasarlanan alt yapılardan protezler modellenmiştir. Modelde anterior implantlar lateral diş bölgesine dik posterior implantlar mental foremenin önüne 30°eğimli olarak konumlandırılmıştır. İmplantların çaplarına göre (3,3 mm, 4,1 mm, 4,8 mm) üç farklı konfigürasyon oluşturulmuş ve farklı implant ve alt yapı materyallerine göre toplam 24 analiz gerçekleştirilmiştir. Oklüzal kuvvetler, 1 cm yarıçapında rijit bir gıda parçasının (foodstuff) orta noktasına dik ve 100 N olacak şekilde uygulanmıştır. Foodstuff tek taraflı olarak sol posterior bölgede 2. premolar ile 1. molar dişler arasına uygulanmıştır. Yapılan yükleme çiğneme kuvvetini stimüle edecek şekilde planlanmıştır. Bulgular: Kortikal kemikte görülen sıkışma ve gerilme stresleri trabeküler kemikte oluşan streslerden daha yüksek değerlerde bulunmuştur. İmplant çapı arttıkça kemikte ve implanttaki stres değerlerinde azalma izlenmiştir. Grade 4 implantlar alaşım implantlarla karşılaştırıldığında kemikte benzer sıkışma ve gerilme stresleri oluşturmuştur. Fakat Von Mises stresleri alaşım implantlar/abutmentlarda Garde 4 implantlara göre bir miktar daha yüksek olduğu izlenmiştir. Alt yapı materyalleri değerlendirildiğinde kemikte oluşan hem gerilme ve sıkışma stresleri hem de implant/abutmentlardaki Von Misses stresleri PEEK>Titanyum>Krom-kobalt=Zirkonya vi olarak saptanmıştır. Alt yapılarda oluşan Von Misses stresleri ise sırasıyla Kromkobalt= Zirkonya>Titanyum>PEEK olarak izlenmiştir. Sonuçlar: İmplant çapı arttıkça kemikte ve implantta daha düzgün stres dağılımı izlenmiştir. Dar çaplı implantlarda görülen Von Mises stres değerleri implantın ve kemiğin dayanabileceği maksimum Von Mises ve gerilme/sıkışma stres seviyelerinin altında saptanmıştır. Grade 4 titanyum ve titanyum zirkonyum alaşımından üretilen implantlar, implant çevresi kemikte benzer stres dağılımları göstermişlerdir. Ancak titanyum zirkonyum alaşım implantlarının Von Mises stres değerleri Ti implantlara oranla bir miktar daha yüksek bulunmuştur. Krom-kobalt ve zirkonya gibi elastik modülü yüksek alt yapılar abutment, implant ve implant çevresi kemikte daha düşük stres değerleri oluşturmuştur. En yüksek stres değerleri PEEK'de izlenmiştir. Bunu titanyum takip etmiştir. Alt yapılarda oluşan Von Mises stresleri değerlendirildiğinde elastik modülü en düşük olan PEEK'de görülen streslerin en düşük olduğu görülmüştür. PEEK'i titanyum>krom-kobalt=zirkonya takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effect of different implant materials and diameters and stresses on stress distribution in all-on-four treatment concept using finite element analysis method. Material And methods: The implants were modeled with zirconia, titanium, chromium cobalt and PEEK framework on the implants of different diameters designed with zirconium titanium alloy and grade 4 titanium placed according to the All-on-four technique in the lower jaw edentulous. anterior implants vertical to the lateral tooth area of the Posterior implants were modeled with a 30 ° inclination in front of the mental foremen. Three different configurations were created according to the diameters of the implants (3.3 mm, 4.1 mm, 4.8 mm) and a total of 24 analyzes were performed according to different implant implants and framework materials. The occlusal forces were applied to be 100N vertical to the midpoint of a foodstuff with a radius of 1 cm. Foodstuff was applied unilaterally and was located between the 2nd premolar and 1st molar teeth on the left posterior side. The loading is designed to stimulate the masticatory force. Results: Maximum and minimum principal stresses in cortical bone were higher than trabecular bone. As the diameter of the implant increased, the stress values in the bone and the implant decreased. Grade 4 implants produced similar compressive and tensile stresses in the bone with alloy implants. However, Von Mises stresses are slightly higher in alloy implants / abutments. When the framework materials are evaluated, the stress and compressive stresses in the bone and the order according to Von Misses stresses in the implant / framework are PEEK> Titanium> Chrome-cobalt = Zirconia. According to Von Misses stresses in the framework the order is Chrome-Cobalt = Zirconia> Titanium> PEEK. viii Conclusions: As the diameter of the implant increased, more uniform stress distribution was observed in bone and implant. Von Mises stress values seen in narrow diameter implants are below the maximum Von Mises and stress / compression stress levels that the implant and bone can withstand. Implants produced from Grade 4 titanium and titanium zirconium alloy showed similar stress distributions in bone around the implant. However, Von Mises stress values of titanium zirconium alloy implants were found to be slightly higher than Ti implants. Framework with high elastic modulus, such as chromium-cobalt and zirconia, have created lower stress values in the bone around the implant/abutment and implant.