Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlik liderlerinin 'lider yönetici ve gönüllülük' davranışlarının motivasyonel faktörler açısından incelenmesi
The examination of the leadership and volunteering behaviors of The Ministry of Youth and Sports youth leaders in terms of motivational factors
  1. Tez No: 567974
  2. Yazar: ABDULMECİT BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik Liderliği, Lider Yönetici, Motivasyonel Faktörler, Gönüllülük, Youth Leadership, Leading Management, Motivational Factors and Volunteerism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, n=30 (otuz) Büyükşehirde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bağlı Gençlik Merkezlerinde çalışan Gençlik Liderlerinin, lider yönetici ve gönüllülük davranışlarının motivasyonel faktörler açısından incelemektir. Yöntem: Araştırma grubunu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan n=150 Gençlik Lideri ve Gönüllü Gençlik Lideri oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Sertbaş (2006) tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Strigas A. ve Jackson N. (2001) tarafından geliştirilen ve Sertbaş (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Spor Gönüllüleri Motivasyon Ölçeği ile geçerlik ve güvenirlik çalışması Cansoy ve Turan (2016) tarafından yapılan Gençlik Liderlik Özellikleri Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 18.0 paket programında analiz yapıldığında; normal dağılıma uymadıkları için Kruskal Wallis Testi ve Mann Whitney U Testleri ile ilişki için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan Gençlik Liderlerinin gönüllülük organizasyonlarda görev yapmalarındaki en önemli motivasyonel faktörün materyal etkenler faktörü olduğu belirlenmiştir. Diğer etkenler önem sırasına göre amaç, boş zaman aktivitesi, egoizm ve dış etken faktörleridir. Gençlik Liderlik özelliklerinde grup becerileri boyutunda en yüksek düzeye sahip olduğu belirlenmiştir. Diğer özellikler önem sırasında göre mücadele isteği ve hedef koyma, iletişim kurabilmek, güven duymak ve güvenilir olma, mesuliyet ve sorumluluk, karar verme becerileridir. Problem çözme becerilerinde ise en düşük düzeye sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Gençlik Liderlerinin, liderlik özellikleri ile gönüllülük motivasyonları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate leading management and volunteer behaviors of the Youth Leaders working in the Youth Centers under the coordination of the Youth Services General Directorate of Youth and Sports Ministery, in 30 (thirty) metropolitan cities in terms of motivational factors. Method: The research group consisted of 150 Youth Leaders and Volunteer Youth Leaders working in the Ministry of Youth and Sports, Youth and Sports Provincial Directorates. Personal Information Form which is created by Sertbaş (2006), Sports Volunteers Motivation Scale which is created by Strigas A. ve Jackson N. and adapted into Turkish by Sertbas (2006), and Youth Leadership Characteristics Scale of which validity and reliability study is made by Cansoy and Turan (2016) were used in the data collection process. When the analysis is done in SPSS 18.0 package program; Pearson Correlation Analysis was used to correlate with the Kruskal Wallis Test and Mann Whitney U Tests because they did not conform to normal distribution. Results: It was determined that the most important motivational factor for the Youth Leaders participating in volunteering organisations was material factors. Other factors are the purpose, leisure time, egoism and external factors in order of priorities. It has been determined that group skills have the highest level among Youth Leadership Characteristics. Other features are the willingness to fight, setting goals, the ability to communicate, to trust and trustworthiness, responsibility, decision-making skills respectively. The problem solving skills were found to be at the lowest level. Conclusions: There was a significant relationship between the leadership characteristics of the Youth Leaders and the motivation of volunteering.