Âşık Şenlik'in şiir ve hikâyelerinde folklor unsurları
Folklore elements on Asik Senlik's stories and poetries
  1. Tez No: 568020
  2. Yazar: VEYSEL ÇİNTAY
  3. Danışmanlar: DR. NAMIK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ȃşık, Şenlik, Şiir, Hikâye, Folklor, Kültür, Ȃsık Senlik (Ȃşık Şenlik), Poetry, Story, Folklore, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, Çıldırlı Âşık Şenlik'in edebi kişiliğinin ve eserlerinin oluşumunda folklor unsurlarının yerini, ozanın eserlerinden yola çıkarak göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada 19. yüzyıl âşıklarından Kars'ın Çıldır ilçesinde yaşamış, atışmalarıyla ve zekâsıyla ün yapmış Ȃşık Şenlik'i tanıdıktan sonra, âşığın eserlerindeki folklor unsurları tespit edilmiştir. Ȃşık Şenlik hakkındaki bilgilere ve eserlerine başta Prof. Dr. Ensar ASLAN'ın“Çıldırlı Ȃşık Şenlik Hayatı– Şiirleri– Karşılaşmaları– Hikâyeleri”ve Prof. Dr. A. Berat Alptekin- Nizameddin Coşkun'un ortak çalışması“Çıldırlı Ȃşık Şenlik Divanı”adlı kitaplardan ve onun hakkında yapılmış diğer çalışma ve makalelerden ulaşılmıştır. Eserlerde tespit edilen Dil Anlatım, Hayatın Dönüm Noktaları, Gelenek- Görenekler, Oyunlar- Eğlenceler, Halk Bilgisi, Halk İnanışları gibi folklor unsurları içerik, biçim vb. sınıflandırarak başlıklar halinde örneklendirilmiştir. Ȃşık Şenlik eserlerinde tamamen halk ağzını kullandığı için kitaptan alınan örneklerin altlarına Derleme Sözlüğü, Tarama Sözlüğü, Güncel Türkçe Sözlük, Kişi Adları Sözlüğü, Yazın Terimleri Sözlüğü, Atasözleri ve Deyimler sözlüğü ve Yerleşim Birimleri Sözlüğünden yararlanılarak bilinmeyen ve folklor unsuru içeren kelimelerin anlamları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to show the place of folklore elements in the formation of the literary personality of Çıldırlı Âşık Şenlik and the works of the poet. In this research, the literary works of Ȃsık Senlik (Ȃşık Şenlik) are analyzed. He lived in the Cildir county of Kars in the 19th century, and made his reputation with his cunning arguments and intelligence. In our research we identified the elements of Folklore in his works. The literary work of Ȃsik Senlik (Ȃşık Şenlik) was obtained from Prof. Dr. Ensar ASLAN's book titled“Cildirli Ȃsık Senlik (Çıldırlı Ȃşık Şenlik) Life - Poems - Encounters - Stories”. The folkloric elements have been identified in his writings, they are classified by content, form, and so on giving examples for each category. Because Ȃsık Senlik (Ȃşık Şenlik) used ordinary folk language completely in his works, we have compiled a dictionary, with examples that we took from his writings and gave a more modern understanding to his words.