Microstructural and phase studies of titanium carbide particulate reinforced aluminium matrix composities
Titanyüm karbür parçacıkları ile takviye edilmiş alüminyum esaslı kompozitlerde iç yapı ve faz çalışması
  1. Tez No: 56821
  2. Yazar: AYŞEGÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parçacık Takviyeli Metal Esaslı Kompozit, Yan Katı (Çamursu) Döküm, Sıkıştırmalı Döküm, 7075 Alüminyum Alaşımı, Sertlik, Matriks îçyapısı, Yaşlanma, Çökelme, Particulate Reinforced Metal Matrix Composite, Rheocasting, Squeeze Casting, 7075 Aluminum Alloy, Hardness, Matrix Microstructure, Aging, Precipitation. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz TİTANYUM KARBÜR PARÇACIKLARI İLE TAKVİYE EDİLMİŞ ALÜMİNYUM ESASLI KOMPOZİTLERDE İÇ YAPI VE FAZ ÇALIŞMASI Şahin, Ayşegül Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Filiz Sarıoğlu Eylül 1996, 141 sayfa Bu çalışmada, TiC parçacıklarıyla takviye edilmiş alüminyum esaslı kompozit malzemelerin üretimi ve parçacıkların matriksin içyapısı üzerine etkileri incelendi. Matriks malzemesi olarak yüksek dayançlı bir Al-Zn-Mg-Cu alüminyum alaşımı olan 7075 kullanıldı. Üretim yan katı (çamursu) durumda karıştırma ve takiben sıkıştırmalı döküm tekniği ile gerçekleştirildi. Üretilen kompozitlerin düşük miktarda gözenek miktarı içerdiği gözlendi. Parçacık toplanma ve kümeleşme bölgeleri ve buradaki boşluklar dövme işlemi ile giderilemedi ve bunların varlığının, kompozitlerde gözlenen düşük çekme özelliklerinden sorumlu olduğu sonucuna varıldı. Bu özellikler güçlendirilmemiş matriks alaşımının özelliklerinden düşüktü ve parçacık miktarının artması ile daha da düşüyordu. İçyapı çalışmaları kompozit numunelerde ince çökeltilerin bulunduğunu gösterdi. Bu tanecikler büyük olasılıkla hızlı soğuma esnasında matriks ve takviye parçacıkları arasındaki genleşme katsayısı farkı nedeniyle oluşan yersizmeler (dislokasyon) üzerinde çökelen Fe, Mn ve Cr metaller arası çökeltilerdi. Homojenleştirme işlemi,çökelmelerine yardımcı olarak bu taneciklerin miktarlarını arttırdı. Küçük TiC parçacıklarının Al ile reaksiyona girip Al3Ti bileşikleri oluşturduğu ve bunların büyüklük ve miktarlarının homojenleştirme ve dövme işlemleri ile arttığı gözlendi. Matriks alaşımının parçacık içermesi durumundaki yaşlanma davranımı, sertlik ölçümleri, su verme duyarlılığı testleri ve DSC termal analiz yöntemleri ile incelendi. Parçacıkların 7075 matriks alaşımının yaşlanmasını hızlandırmadığı, tam tersi yavaşlatabileceği sonucuna varıldı. Parçacıklar, GP bölgelerinin hacimsel oranım düşürdü ve if çökeltilerinin oluşumunu arttırdı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROSTRUCTURAL AND PHASE STUDIES OF TITANIUM CARBIDE PARTICULATE REINFORCED ALUMINUM MATRIX COMPOSITES Şahin, Ayşegül M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Filiz Sanoğlu September 1996, 141 pages In this study, production of TiC particulate reinforced aluminum matrix composites were investigated and the effects of particulates on the matrix microstructure were analyzed. 7075, a high strength Al-Zn-Mg-Cu aluminum alloy, was used as matrix material. Production method was semi-solid particle incorporation followed by squeeze casting, yielding low porosity content. The agglomerates and clusters of particles and voids associated with them could not be eliminated by forging and were observed to be responsible for lower tensile properties of composites, than that of the unreinforced matrix alloys, decreasing with increasing particulate content. The microstructural observations of composite samples revealed that fine precipitates existed being most probably intermetallics of Fe, Mn and Cr, precipitated on dislocations formed during rapid cooling due to the difference in thermal expansion coefficients of matrix and reinforcement. Homogenizing assisted precipitation and, therefore increased the amount of these particles. Small sized TiC particles were found to react with Al, forming Al3Ti compounds, and homogenizing and hot forging treatments were observed to mincrease their size and amounts. Aging response of the matrix with the presence of reinforcements was monitored with hardness measurements, quench sensitivity tests and differential scanning calorimetry (DSC). It was concluded that particles do not accelerate aging of 7075, on the contrary may retard it. They decreased GP zone volume fraction and increased r\' precipitate formation.