An Emperical study on the impact new shopping centers on established intra-urban shopping patters
Yeni gelişen alışveriş merkezlerinin alışveriş davranışlarının mekansal örgütlenmesi üzerine etkileri
  1. Tez No: 56820
  2. Yazar: ÇİFTÇİ ARZU SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Food Retailing, Spatial Consumption Behavior, City Centers
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz YENİ GELİŞEN ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞLARININ MEKANSAL ÖRGÜTLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ SERT, Arzu Çiftçi Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc.Prof. Murat Güvenç Haziran 1996, 158 sayfa Perakende ticaret, gelişmiş ülke ekonomilerinde yer alan en önemli sektörlerden bir tanesidir ve perakende ticaret yapıları -dükkanlar ve alışveriş merkezleri- kent merkezlerinde ve kentin yapılanmış alanlarında çok önemli bir yer kaplamaktadır. Perakende ticaret“ürünlerin ya da malların tüketicilere dağıtım işi”olarak tanımlanmaktadır ve kendi bünyesinde departmanlı mağazalar, alışveriş mağazaları, alışveriş merkezleri, özelleşmiş mağazalar, ucuzluk mağazaları, ve hipermarketler, supermarketler, büfeler, manav-kasaplar, ve bakkallardan VIoluşan çeşitli gıda mağazaları gibi çok çeşitli mağaza tipi barındırmaktadır. Perakende ticaret gelişmiş ülkelerde, özellikle son kırk yıldır büyük değişiklikler yaşamaya başladı ve bu değişikliklerin alışveriş davranışı üzerine büyük etkileri oldu. 1970lerle beraber bu sektör ölçek, mekan ve organizasyon olarak büyük değişiklikler yaşadı. Bu değişiklikler de dünyadaki ekonomik, politik, sosyal yapılar ile ülke kentlerinin yapılarında değişikliklere sebep oldu. Ayrıca, perakende ticaretteki bu yeniden yapılanma ve gelişme tüketicinin satın alma davranışları ile alışveriş merkezleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı. Gerçekte, perakende ticaretin gelişmeye başlamasıyla birlikte tüketicilerin mekansal davranışlarında ve tüketimin mekansal örgütlenmesinde büyük değişimler yaşanmaya başladı. Diğer taraftan, gelişmekte olan ülkelerde perakende ticaret, 1980lerle birlikte değişmeye başladı ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi önemli roller üstlendi. Ancak gelişmiş ülkelerde farklı olarak, gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye'de bu konuda oldukça fazla kaynak eksikliği bulunmaktadır ve bu nedenle bu ülkeler için tarihçesi, gelişim sebepleri ve etkileşimleri hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Türkiye'de ise perakende ticaret 1980lerde değişmeye başladı ama özellikle 1990larda kendini iyice hissettirdi. Ancak diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı olarak Türkiye'de perakende ticaret, 1980li yıllarda ekonomiye yeni liberal vupolitikaların adapte edilmesiyle başladı. Bu tezin amacı Türkiye'de özellikle 1980lerin sonunda başlayan ve 1990'lı yılların başından itibaren maksimum gelişme hızına ulaşan perakende ticaretin -özellikle gıda perakendeciliği-, genel olarak Türkiye, özel olarak Ankara için tüketicilerin mekansal davranışları ve kentsel tüketim örgütlenmesi üzerine etkilerini incelemektedir. Tüketici davranışları, bu tip alışveriş merkezlerinin ya da süpermarketlerin yerleşmeye başlamasıyla etkileşim altına girmiş, ve kentsel mekanlarda değişiklikler meydana getirmiştir. Ayrıca bu tez, kaynak eksikliğini gidermek amacıyla Ankara kentinde 35 değişik firmada toplam 1030 tüketiciye uygulanan bir anket çalışması ile desteklenmiştir. Anahtar Kelimeler Perakende Ticaret, Kentsel Tüketici Davranışları vuı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EMPIRICAL STUDY ON THE IMPACT OF NEW SHOPPING CENTERS ON ESTABLISHED INTRA-URBAN SHOPPING PATTERNS SERT, Arzu Çiftçi M.S., Department of City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Murat Güvenç June 1 996, 1 58 pages Retailing one of the most important sectors in all developed economies and retail property -shops and shopping centers- constitute an important part of the country's built environment. The general term“retailing”refers to the business of delivering products to the consumers and it includes in itself many shopping types such as department stores, shopping centers, shopping malls, specialty stores, discount stores, and some food shops like hypermarkets, supermarkets, corner shops, grocery shops, and etc. IllIn developed nations, retailing has started to change and has undergone dramatic restructuring during the last four decades and these changes have important implications for shopping provision. Since the early 1970s, the sector has undergone major changes in scale, organization, and geography. There are accompanied by the changes in the economic, political, and the social structure in the world and have an impact on the structure of cities. Moreover, retail growth and change present clearly the most important relationships between consumer purchasing behavior and the location of retail activity. In fact, with the growth of retailing consumers' spatial behavior has changed and continuing to change radically. In developing countries on the other hand, retailing has started to change with the early 1980s and again it plays a prominent role as in developed nations. But there has been very little research and published material on the development history or its relationship with the urban consumer behavior in developing countries and in Turkey. Retailing in Turkey, as in the case of other developing countries, has started to change in the second half of 1980s, but restructuring has started by 1990s. Different from the other developing countries, the replacement of more liberal policies in the Turkish economy resulted the development of food retailing especially in Turkey. So, the aim of this thesis is to find the new trends starting IVwith the development of food retail firms -that is supermarkets- on spatial consumption behavior and its' impacts on the intra-urban shopping patterns generally in Turkey, and specially in Ankara. This thesis has been supported with an empirical study -a questionnaire survey- made in the case of Ankara in 35 different retail outlets with 1030 interviewees order to remove the lack of knowledge and the deficiency of sources.