Urban Growth and distribution and the international migration in jardon during 1952-1991 interrelationships, trends, meosures and prospect
Ürdünde 1952 ve 1991 yılları arasında kentsel büyüme ve dağılım ve uluslararası göç, karşılıklı ilişkiler ve eğilimler, ölçümler ve beklentiler
  1. Tez No: 56822
  2. Yazar: ALİ ABDELHAMİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GEDİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Büyüme, Özellikli Büyüme (“primacy”), Mülteci İçgöçü, İşgücü Dışgöçü, İşgücü İçgöçü, Geri Dönüş Göçü, Ekonomik Faktörler, Demografik Faktörler, Kent-Büyüklüğü Dağılımı, Dengesiz Nüfus Dağılımı, Nüfusun Yeniden Dağılımı, Urban Growth, Primacy, Refugee Immigration, Labour Emigration, Return Migration, Economic Factors, Demographic Factors, City- size Distribution, Uneven Dispersion of Population, Population Redistribution
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Öz ÜRDÜN'DE 1952 VE 1991 YILLARI ARASINDA KENTSEL BÜYÜME VE DA?ILIM VE ULUSLARARASI GÖÇ: KARŞILIKLI İLİŞKİLER, E?İLİMLER, ÖLÇÜMLER VE BEKLENTİLER Abdelhamid, Ali Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr. Ayşe Gedik Ocak 1996, 275 Sayfa Bu tezde, elde edilebilen veriler ve bilgiler kullanılarak, Ürdün'deki kentsel büyüme ve dağılım ile uluslararası göç arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, Ürdün'de 1952 ve 1991 yılları arasında uluslararası göçün, kentleşme sürecini nasıl etkilediğini ve kentsel nüfusun büyümesi ve dağılımını nasıl belirlediğini anlamaktır. Bu amaca ulaşmak için, ulusal gelişme ile kentsel büyüme, öncelikli büyüme (“primacy”) ve kent büyüklüğü dağılımı arasındaki ilişkiyi açıklayan güncel teori ve modeller deneysel olarak test edilmiştir. Buna ek olarak, bu teori ve modeller ışığında incelenen Ürdün'deki kentsel büyüme yapısı diğer az gelişmiş ülkelerinki ile karşılaştırılmıştır. Bu ülkelerde kentsel sistemlerin büyümesini ve gelişmesini belirleyen ve etkileyen ekonomik ve ekonomik olmayan faktörlerin belirliliği tartışılmıştır. Bu çalışmada yapılan testlere ve analizlere göre, Ürdün'ün toplam nüfusu ve kent nüfusunun, ve Amman Metropoliten Alanı 'nın nüfusunun yıllık büyüme hızındaki değişmelerin, öncelikli büyüme ve kent-büyüklüğü dağılımı ile ilgili farklıindeks değerlerindeki değişmelerin, farklı uluslararası göç yapılarının sonucu olduğu görülmüştür. Bunu, 1952-1967 döneminde mülteci göçü, 1967-1979 döneminde işgücü dışgöçü, 1979-1985 döneminde işgücü içgöçü ve 1985-1991 döneminde geriye dönüş göçü olarak özetleyebiliriz. Bir başka deyişle Ürdün'deki öncelikli büyüme, uluslararası göç gibi ekonomik olmayan (demografik) faktörlere dayalıdır. Demografik faktörlerin (uluslararası göç gibi) ekonomik faktörlere (Kişi Başına Düşen GSMH'nin seviyesi, ve yıllık artış hızı gibi) baskın çıkması üzerindeki vurgu, Richardson ve Schwarts (1988), Gilbert (1993) ile Mackellar ve Vining (1995) gibi demografik faktörlerin öncelikli büyümeye olan etkisini vurgulayan farklı bilim adamlarının bulgu ve araştırmalarıyla tutarlıdır. Ayrıca, bu çalışmadaki tartışmalar, analizler ve deneysel testler, Amman Metropoliten Alanı'nın yüksek düzeydeki öncelikli büyümesini ve geri kalan kentsel sistemde yarattığı toplam ekonomik ve mekansal üstünlüğünü vurgulamaktadır. Ürdün kentlerindeki dengesiz nüfus dağılımının varlığı, nüfus dağılımını etkilemek için açık bir nüfus politikasına, ulusal kentsel ve yerleşim planına ihtiyaç doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT URBAN GROWTH AND DISTRIBUTION, AND THE INTERNATIONAL MIGRATION IN JORDAN DURING 1 952-1 991 : INTERRELATIONSHIPS, TRENDS, MEASURES AND PROSPECTS Abdelhamid, Ali Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayşe Gedik January 1996, 275 pages The relationship between urban growth and distribution, and the international migration in Jordan is analyzed in this thesis using the available data and information. The major aim of this study is to understand how international migration affected the urbanization process, and determined the growth and distribution of urban population in Jordan between 1952-1991. While trying to achieve this aim, certain contemporary theories and models explaining the relationships between national development and urban growth, primacy, and city-size distribution are empirically tested. In addition, urban growth pattern in Jordan which is analyzed on the light of these theories and models, is compared to those of other less developed countries. The significance of economic versus non-economic factors which determine andIV affect the development and growth of urban systems in these countries are discussed. According to our analyses and empirical tests throughout this study, the changes in the annual growth rates of total population, urban population, and of the population of Amman Metropolitan Area as well as the changes in the values of the various indices about the primacy and city-size distribution were the product of different international migration patterns: refugee immigration in 1952-1967, labour emigration in 1967-1979, labour immigration in 1979-1985, and return migration in 1985-1991. In other words, primacy in Jordan is associated with non-economic factors (demographic) such as the international migration. The emphasis of the impact of demographic (e.g. international migration) over economic factors conforms with the recent findings and researches of different scholars such as Richardson and Schwarts (1988), Gilbert (1993), and MacKellar and Vining (1995) who emphasized the impact of demographic factors on primacy. Moreover, the discussion, analyses, and empirical tests in this study emphasized the high level of the primacy of Amman Metropolitan Area and its total economic and spatial domination over the rest of the urban system. This, in turn implies the existence of an uneven dispersion of population among Jordanian cities, which arises the need for an explicit population policy as well as a national urbanization and settlement plan in order to influence population distribution.