Konya Arkeoloji Müzesi pişmiş toprak kandiller kataloğu
Catalog of clay oil lamps the Archeology Museum of Konya
- Tez No: 568243
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZAFER KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Pişmiş Toprak, Kandil, Konya Arkeoloji Müzesi Kandilleri, Clay Oil Lamps, Clay Oil Lamps of Konya Archeology Museum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Aydınlanma gereksinimi geçmişten günümüze insanoğlunun hayatında her dönem önemli bir yere sahip olmuştur. Bu gereksinim sebebiyle aydınlatma araçları sürekli değişim göstermiştir. Hiç şüphesiz bu değişim içerisinde çalışma konumuzu oluşturan pişmiş toprak kandiller büyük önem arz ediyor. Araştırma konumuz Konya Arkeoloji Müzesi'nde yer alan bir grup pişmiş toprak kandili katalog çalışmasıyla sunmaktır. Çalışmamızda ilk olarak Konya'nın Tarihçesi ve Konya Arkeoloji Müzesi hakkında kısaca bilgi verdik. Konumuzu oluşturan kandilin tanımına ve tarihsel gelişimine kısaca değindik. Tamamı satın alınma yoluyla müzeye kazandırılan, asıl konumuz olan altmış sekiz (68) adet kandil, burun, gövde, kulp formları baz alınıp, kendi aralarında dönemsel farklılıklar göz önüne alınarak on altı (16) tip altında incelendi. Bazı tipleri incelerkenkendi içinde alt tipler oluşturma gereği duyulmuştur. Bir adet tipoloji dışı kandil örneğimiz mevcuttur. Tip ayrımı kronolojik olarak sıralanmıştır. Erken dönem kandilimiz M.Ö.6. yüzyılın sonu, en geç kandil örneğimiz ise M.S. 10. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Kandiller satın alınma yoluyla müzeye kazandırıldığı için kandillerin muhtemel üretim yerini saptamak sorun teşkil etmiştir. Biz bu sorunu kandillerin kil ve form özelliklerini, diğer müzelerdeki benzerleri ya da yayınlardaki benzerleriyle analoji çalışmasıyla destekleyip, stil kritik yoluyla tiplere ayırarak aşmaya çalıştık. Ayrıca kandillerdeki süsleme ve ikonografi kandilleri tanımlamamıza kolaylık sağlamış, kandilleri tarihlendirmeme de etkili unsurlardan biri olmuştur.
Özet (Çeviri)
The need for lightning has played an important role in human life from past to present. Due its necessity lighting tools have changed continuously. Clay oil lamps, which form the working plan of this thesis, play definitely a great importance in the lightning process. This thesis is presented by a catalogue of clay oil lamps located in Archeology Museum of Konya in Turkey. In this study, first brief information about the history of Konya and Konya Archeology Museum is presented, and then brief information about the clay oil lamps, their definition and development is presented. This study is based on sixty eight (68) clay oil lamps, which are purchased and located in Archeology Museum of Konya. To determine the period of lamps and to make a more comprehensive research, the lamps have been divided under fifteen (16) types based on their periodic differences, the nozzle and body and handle forms of the lamps. While examining some types of these fifteen types, it was necessary to create subtypes within themselves. One non-typological clay oil lamp is available. The type distinction is listed in chronological order. The earliest clay oil lamp is dated to the end of the 6th century B.C. and the latest one is dated to the 10th century A.D. Due to the oil lamps were purchased to the museum it was problematic to determine the possible production place. To overcome this problem, we dated the lamps based on style-critic method and worked by analogy by looking at their stylistic types, the characteristics of clay, and compared them with similar ones in other museums and publications. In addition, the decoration and iconography on the lamps made the work easier to define the oil lamps and was one of the effective elements to date the oil lamps.