İlköğretim öğrencilerinin algılarına göre beden eğitimi öğretmenlerinin etik değer anlayışlarının incelenmesi
Examination of ethical value perceptions ofphysical education teachers according tounderstanding of primary school students
- Tez No: 568244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH NURİ SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Physicaleducationteacher, ethics, professionalethics PageNumber : Supervisor :Assoc. Dr. Melih Nuri SALMAN
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim öğrencilerinin beden eğitimi öğretmenlerine ilişkin etik algılarının incelenmesi ve farklı demografik özellikler eşliğinde araştırılması amaçlanmaktadır. Betimsel model kullanılan çalışmada veri toplama aracı olarak Öğrenci Algısına Göre Öğretmen Etik Değerler Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir eğitim kurumunda bulunan ve çalışmaya gönüllü olarak katılmış331 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma örnekleminin belirlenmesinde basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde, öncelikle KolmogorovSmirnov sınaması yapılmış, verilerin normal olmayan dağılım gösterdikleri tespit edilmiş, sonrasında ise istatistiki yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, ikili gruplarda fark analizi için Mann Whitney-U ve çoklu gruplarda fark analizi için Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırmaya dahil olan öğrencilerin 153 (%46,2)'ü erkek çocuk, 178 (53,8)'i kız çocuklardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra öğrencilerin 59 (%17,8)'u 4. sınıfta, 86 (%26,0)'sı 5. sınıfta, 36 (%10,9)'sı 6. sınıfta, 82 (%24,8)'si 7. sınıfta ve 68 (20,5)'i 8. sınıfta yer almaktadır. Katılımcıların cinsiyet değişkeni bağlamında Öğrenci Algısına Göre Öğretmen Etik Değerler Ölçeğinden elde etmiş oldukları puan ortalamaları hiçbir alt boyut ve toplam puan açısından anlamlı bir fark içermemektedir. Araştırmaya dahil olan öğrencilerin sınıf değişkeniaçısından mesleki sorumluluk ve mesleki yeterlilik alt boyutları ile toplam puan ortalamaları açısından istatiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, 8. sınıf öğrencilerinin tüm alt boyutlardan ve ölçek toplamından elde etmiş oldukları puan ortalamalarının diğer sınıflara göre anlamlı bir biçimde düşük olduğu görülmektedir. Bunun sebebi ise sınav kaygıları güdüyor olmalarıdır. Bilim Kodu : 130103 Anahtar Kelimeler : Beden eğitimi öğretmeni, etik, meslek etiği Sayfa Adedi : Danışman :Doç. Dr. Melih Nuri SALMAN
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, it is aimed to investigate the ethical perceptions of elementary school students regarding physical education teachers and investigate them in accordance with different demographic characteristics. A descriptive model was used in the research. Teachers' Ethical Values Scale According to Student Perception and Personal Information Form developed by the researcher were used as data collection tools. The sample group of the study is composed of 331 students who are in an educational institution in Çankaya province of Ankara and voluntarily participated in the study. Simple random sampling method was used in determining the research sample. In the analysis of the data, first Kolmogorov Smirnov test was used and the data were found to have the non-normal distribution, the study followed by frequency, percentage distributions as the statistical method. In addition, Mann Whitney-U test was used for difference analysis in binary groups while Kruskal Wallis test was for difference analysis. Of the students included in the survey, 153 (46.2%) were male and 178 (53.8) were female. Of the students, 59 (17.8%) were in the 4th grade, 86 (26.0%) were in the 5th, 36 (10.9%) were in the 6th and 82 (24.8% are in the 7th grade and 68 (20.5) are in the 8th grade. The mean scores of the participants in the Teachers' Ethical Values Scale According to Student Perception in the context of gender change do not make a meaningful difference in terms of any sub-dimension and total score. It was determined that the students included in the survey had a statistically significant difference in terms of classroom variables in terms of professional responsibility and professional competence subscales and total point averages. Accordingly, it is seen that the mean scores of grade 8 students in all subscales and scale scales are significantly lower than the other grades. ScienceCode : 130103