An Electron metallographic examination of the oxide and sulfide inclosions formed in the chemically and electrically heated ladle furnaces
Kimyasal ve elektrik ısıtmalı pota fırınlarında oluşan oksit ve sülfür kalıntıların elektron metelografik bir incelemesi
  1. Tez No: 56825
  2. Yazar: LÜTFİ TOZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oksit Kalıntı, Sülfür Kalıntı, Pota Fırını, Kimyasal Isıtma, Elektrikli Isıtma, Tarama Elektron Mikroskopu. vı, Oxide Inclusion, Sulfide Inclusion, Ladle Furnace, Chemical Heating, Electrical Heating, Scanning Electron Microscope. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz KİMYASAL VE ELEKTRİK ISITMALI POTA FIRINLARINDA OLUŞAN OKSİT VE SÜLFÜR KALINTILARIN ELEKTRON METALOGRAFİK BİR İNCELEMESİ Tozar, Lütfi Yüksek Lisans, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Erdoğan Tekin Ocak 1996, 152 sayfa Kimyasal ( püskürtme rafinasyonu - sıcaklık yükseltme) ve elektrik ısıtmalı pota firını işlemlerinde oluşan oksit ve sülfür kalıntılar yapı çeliklerinin son mekanik özellikleri üzerinde önemli bir paya sahiptir. Bu çalışmada İSDEMİR'de üretilen yapı çeliklerinde oluşan kalıntılar incelenmiştir. Püskürtme rafinasyonu - sıcaklık yükseltme pota fırını ve elektrikli pota fırınından alman St 37 kalite çelik numuneleri tarama elektron mikroskopu altında incelenmiştir. Farklı kalıntı tiplerinden, ikincil elektron görünümleri ve X-ışını haritaları alınmıştır.Püskürtme rafinasyonu - sıcaklık yükseltme pota fırınından işlem öncesi ve sonrasında alman çelik numunelerinde kalsiyum alumina silikatlar, kalsiyum mangenez silikatlar ve mangan sülfür kalıntılar gözlenmiştir. Kalıntı yapısı işlem sırasında değişmemiştir. Ancak elektrikli pota fırınında, oksit ve sülfür kalıntılar kalsiyum ile yapı değişikliğine uğramıştır. Sonuç olarak: püskürtme rafinasyonu - sıcaklık yükseltme pota fırını küresel kalıntıların miktarım artırmakta fakat yapılarım değiştirmemekte, ancak elektrikli pota fırını küresel kalıntıların sayısında bir düşüşe yol açmakta fakat kalıntıların kalsiyum oranım artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ELECTRON METALLOGRAPHIC EXAMINATION OF OXIDE AND SULFIDE INCLUSIONS FORMED IN THE CHEMICALLY AND ELECTRICALLY HEATED LADLE FURNACES Tozar, Lütfî M.S., Department of Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan Tekin January 1996, 152 pages The oxide and sulfide inclusions that are formed during the chemically ( injection refining- up temperature ladle furnace) and electrically heated (electrical ladle furnace) ladle furnace processes play an important role in the final mechanical properties of structural steels. In this study, inclusions that have formed in structural steels produced in the ÎSDEMÎR are examined. St 37 steel samples taken from before and after treatment in the injection refining- up temperature ladle furnace and electrical ladle furnace are examined under a scanning electron microscope. Secondary electron images and X-ray maps are taken from different inclusion types. mIn the samples of steels both before and after treatment in injection refining- up temperature ladle furnace, calcium alumino - silicates, calcium mangenese -silicates and MnS inclusions are observed. Inclusion morphology is not changed during the process. In the electrical ladle furnace, however, oxide and sulfide inclusions are modified by calcium. Thus, it is concluded that treatment in the injection refining- up temperature ladle furnace increases the quantity of spherical inclusions but their chemical composition does not change much. However, treatment in the electrical ladle furnace leads to a decrease in the quantity of spherical inclusions but increases their calcium content.