Mathematical analysis of lye peeling of hazelnuts
Fındıkların kimyasal olarak soyulmasının matematiksel analizi
- Tez No: 56826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BAYINDIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fındık, kimyasal soyma, Yüzey Tepki Metodu, Hazelnut, lye peeling, Response Surface Methodology in
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Öz FINDIKLARIN KİMYASAL OLARAK SOYULMASININ MATEMATİKSEL ANALİZİ Kaleoğlu, Mithat Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Bayındırlı Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Alev Bayındırlı Aralık 1996, 57 sayfa Bu çalışmada, yuvarlak ve sivri 1994 sezonu hasadı Giresun yöresi fındıklar kimyasal olarak soyulmuştur. Zaman-sıcaklık ve zaman-konsantrasyon ilişkileri tesbit edilip karşılaştırılmıştır. Uygun konsantrasyon-sıcaklık-zaman bileşimi sadece soyulma derecesi göz önünde bulundurularak seçilmiştir, ikinci aşamada, bulunan uygun bileşimde kimyasal soyma işleminin Tombul fındık kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Son olarak Yüzey Tepki Metodu (RSM) ile Tombul fındıkların kimyasal soyulması optimize edilmiştir. Soyma zamanının fındık kalitesini ve diğer bağımlı faktörleri etkileyen en önemli unsur olduğu tesbit edilmiştir. Konsantrasyon, sıcaklık ve zaman değerleri sırasıyla, % 5.85, 94.9 °C ve 2.9 dakika olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MATHEMATICAL ANALYSIS OF LYE PEELING OF HAZELNUTS Kaleoğlu, Mithat M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Bayındırlı Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alev Bayındırlı December 1996, 57 pages In this study, round and pointed hazelnuts of Giresun variety, cultivated during 1994 season were chemically peeled. Time-temperature and time- concentration relations were investigated and compared. Then a suitable combination of concentration, temperature and time was determined just by considering degree of peeling. At the selected conditions the effect of lye peeling on quality of Tombul hazelnuts were determined. Finally, lye peeling of Tombul hazelnuts was optimized by using Response Surface Methodology. Peeling time was found to be the most important factor effecting the quality and all the responses in the process. Concentration, temperature and time were estimated as 5.85%, 94.9 °C and 2.9 min. respectively.