A General methodology and the use of trend and regression anayses for performance assesment in higher education cath applications at METU
Yükseköğretim kurumlarında performans değerlendirilmesi için genel bir metodoloji, trend ve regresyon analizi ile ODTÜ'de uygulaması
- Tez No: 56824
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAATÇİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirmesi, Performans Göstergeleri, Değerlendirme Metodolojisi, Çok-kriterli Karar Verme, Hedef Programlama, Trend Analizi, Regrasyon Analizi vı, Performance Assessment, Performance Indicators, Assessment Methodology, Multicriteria Decision-Making, Goal Programming, Trend Analysis, Regression Analysis IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
oz YÜKSEKÖ?RETİM KURUMLARINDA PERFORMANS DE?ERLENDİRİLMESİ ÎÇÎN GENEL BİR METODOLOJİ, TREND VE REGRAS YON ANALİZİ İLE ODTÜ'DE UYGULAMASI Önel, Azer Doktora, Yöneylem Araştırması Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu Temmuz 1996, 261 sayfa Bu tezde, yükseköğretimde performans değerlendiril mesi konusunda görüşler ve gelişmeler incelenmiş, ve değerlendirme için genel bir metodoloji geliştirilmiştir. Bu tezin amacı karar verme, politika geliştirme ve kaynak kullanımı konuları ile kurumlarının faaliyetlerini geliştirmeyi isteyen kişilere yardımcı olabilecek bir çalışma sunmaktır. Bu tezin önemli temalarından biri, bir performans değerlendirme eyleminin, üniversite yapısını ve örgütlenme biçimini dikkate alan, akademik topluluğun değişik amaçlarını yansıtan, ve üniversitedeki birimlerinin değerlendirme ve sıralama konusunda birbirinden farklı görüşlerinin olduğunu kabul eden bir eylem biçiminde olması gerektiğidir. Bu tezde bir değerlendirme faaliyetinin ana evrelerini özetleyen bir çerçeve sunulduktan sonra iki evreli çok-kriterli genel bir değerlendirme metodolojisi geliştirilmiştir. Metodolojinin birinci evresi akademik bir bölümün kendi faaliyetlerini nicel olarak değerlendirmesi için kullanılabilen vebölüm görüş ve tercihleri ön plana alan bir modeldir. İkinci evrede bölümleri değerlendiren ve göreli performanslarına göre sıralayan bir yöntem sunulmuştur. Karar vericinin metodolojiyi uygulayabileceği alanlar dan ikisi - kaynak dağıtımı ve akademik personelin yükseltilme ve atanması - örnekler verilerek ele alınmıştır. Bölümlerin göreli performansını dikkate alan ve araştırma fonlarının bölümler arasında dağıtımını amaçlayan bir hedef programlama modeli geliştirilmiştir. Yükseltme ve/veya atama için başvuran bir adayın araştırma performansının değerlendirilmesine yardımcı olabilecek bir model önerilmiştir. Performanstaki trendlerin ve performansı etkileyebile cek unsurların belirlenmesi, derinlemesine incelenmesi gereken konuların açığa çıkarılması ve genel değerlendirme metodolojisi için gerekli girdilerin saptanması için yararlı olabilir. Bu amaçlara yönelik olarak bu tezde trend ve regrasyon analizi yapılmıştır. 1970-1993 arasında ODTÜ'nün büyüklüğü, yapısı ve ODTÜ'yü tercih eden öğrencilerin nitelikleri ile ODTÜ'nün araştırma performansında meydana gelen değişiklikler çeşitli göstergelerin kullanımıyla incelenmiştir. ODTÜ'nün araştırma performansı etkileyebilecek unsurlar regrasyon analizi yardımıyla araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GENERAL METHODOLOGY AND THE USE OF TREND AND REGRESSION ANALYSES FOR PERFORMANCE ASSESSMENT IN HIGHER EDUCATION WITH APPLICATIONS AT METU Önel, Azer Ph.D., Department of Operational Research Supervisor: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu July 1996, 261 pages This thesis describes the state of the art in performance assessment in higher education and introduces a new methodology for assessment. The aim is to present the stakeholders a study which can be helpful in their efforts to improve decision making, policy formulation, resource utilization processes and/or functioning of their institution. A major theme of this thesis is that an assessment activity should consider the structure and the organization of the university, should reflect the diverse goals of the academic community, and should recognize that different organizational units will have differing views on evaluation and ranking. After introducing a framework which summarizes the major stages of an assessment process, we develop a two- phased general assessment methodology which uses a multicriteria approach. The first phase is a self-evaluation model for an academic department which incorporates the views and preferences of the department. The second phase is a inprocedure for rating and ranking departments based on their relative performances. We illustrate how the methodology may assist decision-makers in two crucial decision-making situations: resource allocation and promotion and appointment of academic staff. A goal programming model is developed for the allocation of research funds based on relative performances. A model is proposed to help evaluate the research performance of an individual for promotion and appointment purposes. Identifying trends in performance and determining factors which are likely to affect performance may help recognize issues which require further examination and can be useful as inputs to the methodology. This thesis presents a trend and a regression analysis for these purposes. Several performance indicators are used to describe changes in the size, structure and student entry qualifications of METU as well as changes in its research performance over the period 1970- 1993. Regression analyses are conducted to explore factors which are likely to affect research performance at METU.