TRT Türk halk müziği repertuvarında bulunan, eserlerin sesle icra bakımından incelenmesi. (Gaziantep-Kerkük örneği)
Investigation of the works of the TRT Turkish Folk Music in theRepertoire from the execution of the execution. (Gaziantep-Kerkük sample)
- Tez No: 568286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Radyo-Televizyon, Music, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Türk halk müziği, TRT Repertuvarı, Türkü, Gaziantep- Kerkük Yöresi, Turkish Folk Music, TRT Repertoire, Gaziantep-Kirkuk Region
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada TRT repertuarında bulunan Gaziantep ve Kerkük türkülerinin sesle icra bakımından ele alınıp, ses türlerine, ses aralıklarına ve üslubuna uygunluğu incelenecektir. Müzik ortaya çıktığı kültürden izler taşıyan, kültüre dayalı, kültürü yeni nesillere aktarabilen bir yapıdadır. Türk halk müziği Türk kültürünün yeni nesillere aktarımında bir taşıyıcı role sahiptir. Kuşaktan kuşağa aktarılıp zamanımıza kadar ulaşan kültürel öğelerin başında müzik gelir. Bir toplumun anlaşılmasında anahtar olabilecek, bir toplumun müziğinin özel niteliğini, özgünlüğünü oluşturan müzikler, o toplumun geleneksel müzikleridir. Geleneksel müzikler Türk müzik kültüründe önemli bir yere sahiptir. Türk halk müziği de halkın ortak duygu ve düşüncelerini yansıtan, halk içinde her zaman var olan halk sanatçıları tarafından yakılmış, bestelenmiş, değişimler ve yoğrulmalarla dilden dile, kulaktan kulağa, telden tele geçmişten günümüze ulaşmış geleneksel müziktir. Türk halk müziği alanında, gerek resmi kurumlar ve gerek özel kişisel derleme çalışmaları yapılarak, kültür mirasımızın bugünlere kadar ulaşması sağlanmıştır. Halkın bu önemli değerlerinin kaybolması önemli ölçüde engellenmiştir. Türk Halk Müziğine en önemli hizmetleri gerçekleştiren kurumlardan biri de Türkiye Radyo Kurumu'dur. TRT'nin, halk müziğine derleme, araştırma, yayım ve arşivleme konularında da sayısız hizmetleri olmuştur. 1961 yılından bu yana TRT repertuarında yaklaşık 5000 e yakın türkü derlenip kayıt altına alınmıştır. Türküler ezgisel yapı, yöre, konu gibi birçok alanda sınıflandırılmıştır. Araştırmada TRT repertuarındaki türküler sesle icra bakımından ele alınacaktır. Örneklem olarak Gaziantep ve Kerkük türküleri seçilmiştir. Araştırmanın evreni, TRT Türk halk müziği repertuvarında bulunan eserlerin sesle icra bakımından incelenmesi. Araştırmanın örneklemi ise Gaziantep-Kerkük yöresi türküleridir. İnsan sesi yükseklik ve tını bakımından sınıflara ayrılmıştır. Erkek ve Bayan sesleri genel olarak pes, orta ve tiz olarak üç gruba ayrılır. Her ses grubunun ses aralığı ve ses özellikleri birbirinden farklıdır. Dolayısı ile her ses türünün icra kabiliyeti farklıdır. Bu araştırmada. TRT repertuvarındaki örneklem olarak seçilen yörelerin türküleri erkek ve bayan ses gruplarına, ses alanlarına ve özelliklerine göre uygunluğu, literatür taraması ve kişisel görüşme yöntemleriyle incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In this research, the suitability of Gaziantep and Kerkük folk songs in the TRT repertoire will be examined in terms of voice, and their suitability for sound types, sound ranges and styles. Music is in a structure that carries the traces of the culture in which it emerges. Turkish Folk Music has a carrier role in transferring the Turkish culture to the new generations. Music is one of the cultural elements that have been transferred from generation to generation and reached to our time. Music is the traditional thing of that society, which can be the key to the understanding of a society, or the special character of the music of a society. Traditional music has an important place in Turkish music culture. Turkish Folk Music is a traditional music that has been reflected to the public by expressing the common feelings and thoughts of the people, which has been burned and composed by the folk artists who are always present in the public, from language to language through the changes and kneading, from ear to ear, from wire to wire.in the field of Turkish folk music, both official institutions and private personal collection studies have been carried out and our cultural heritage has been reached until today.The loss of these important values of the people has been significantly prevented.One of the most important institutions that perform services to Turkish Folk Music is the Turkey Radio Instution.TRT also has numerous services in compiling, researching, publishing and archiving to the Folk Music.Since 1961, approximately 5000 folk songs have been collected and recorded in the Trt repertoire.Folk songs are classified in many areas such as melody structure, region and subject.Research The folk songs in the TRT repertoire will be studied in terms of voice.Gaziantep and Kerkük folk songs were selected assampling The universe of the research is the examination of the works in the TRT Turkish Folk Music repertoire in terms of voice. the sample of the study is the folk songs of Gaziantep-Kerkük region. the human voice is divided into classes in terms of height and timbre. Male and female voices are generally divided into three groups as low-pitched, middle and treble the sound range and sound characteristics of each sound group are different. Therefore, the execution ability of each sound type is different. In this study, the songs of the selected regions of the TRT repertoire will be examined in terms of their suitability for male and female voice groups, sound fields and features, literature review and personal interview methods.