Tinidazol ve lidokainin yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile yanyana analizleri
Simultaneous determination of tinidazole and lidocaine by high performance liquid chromatography
- Tez No: 568285
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP SAĞLIK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tinidazole, Lidocaine, High Performance Liquid Chromatography, Validation, Ovule analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tinidazol protozoalara ve anaerobik bakterilere karşı sahip olduğu etki mekanizması ile Trichomonas vaginalis, Giardia lamblia ve Entamoeba histolytica ile anaerobik bakteriler ve Gardnerella vaginalis'in çoğunda etkili olmaktadır. Lidokain tedavi boyunca sinir iletimini nöron membranını stabilize ederek bloke eder ve lokal anestetik etki ile yanma ve kaşıntı hissiyatını azaltır. Tinidazol ve Lidokain etken maddelerini içeren farmasötik preparatlar; bayanlarda bakteriyel vajinozis ve trikomoniazis (trikomonas vajiniti) tedavisi üzerine etkilidir. Bu tez çalışmasında, tinidazolun ve lidokainin ovül dozaj formunda yeni, basit ve spesifik olacak şekilde yanyana analizi için ters faz yüksek performanslı sıvı kromatografisi kullanılmıştır. Bu şekilde yöntem geliştirilip valide edilmiştir. Geliştirilen bu yöntem ile C18 (250x4,6mm,5µm) ters faz silika HPLC kolonu, hareketli faz olarak 10mM potasyum fosfat tampon(pH: 3.0), asetonitril gradiyent elüsyonu kullanılarak, 1.0 mL/dk akış hızında çalışma yapılmıştır. Kolon sıcaklığı ve numune bölme(oto örnekleyici) sıcaklığı 25Cº olarak belirlenmiştir. İki etken maddenin birbirinden ayrılması 220 nm dalga boyunda sağlanmıştır. Alıkonma zamanları lidokain için 6.5 dakika tinidazol için 8.2 dakikadır. Yöntemde fotodiyot array dedektör kullanılarak, herbir preparatın saflığı değerlendirilmiştir. Maddelerin doğrusallık aralıkları Tinidazol için 75-195 µg/mL ve Lidokain için 25-65 µg/mL şeklinde tayin edilmiştir. Gözlemlenebilme(LOD) ve tayin sınırları(LOQ) ise sırası ile; Tinidazol için 0.05625 µg/mL ve 0.225 µg/mL, Lidokain için 0.01875 µg/mL ve 0.075 µg/mL olarak bulunmuştur. Tinidazol ile lidokainin yanyana analizlerinde basit, duyarlı ve tekrarlanabilir olacak şekilde yöntem geliştirilerek başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler : Tinidazol, Lidokain, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi, Validasyon, Ovül analizleri.
Özet (Çeviri)
Tinidazole is effective in most of the anaerobic bacteria and Gardnerella vaginalis with Trichomonas vaginalis, Giardia lamblia and Entamoeba histolytica with its mechanism of action against protozoa and anaeorabic bacteria. Lidocaine stabilizes the neuron membrane during therapy and blocks nerve conduction and reduces the sensation of burning and itching by acting as a local anesthetic. The pharmaceutical preparation consisting the active agents Tinidazole and Lidocaine; It is effective on the treatment of bacterial vaginasis and trichomoniasis (trichomonas vaginitis) in the vagina. A selective, simple and new reversed phase high performance liquid chromatographic method was developed and validated for determination of tinidazole and lidocaine simultaneously in the ovule dosage form for this study. Developed method was performed with gradient elution by getting C18 (250x4.6mm,5µm) reversed phase HPLC column, mobile phase containing 10mM potassium phosphate buffer(pH3.0), acetonitrile at 1.0 mL/min. Temperature for column and autosampler were adjusted at 25Cº. The chromatographic seperation was done at 220 nm wavelenght. Retention times were found as 6.5 min for lidocaine and 8.2 min. for tinidazole. The purity of each preparation was evaluated getting a photodiode array detector. The linearity ranges were 75-195 µg/mL for tinidazole and 25-65 µg/mL for Lidocaine. The limit of dedection(LOD) and the limit of quantitation (LOQ) results were 0.05625 µg/mL and 0.225 µg/mL for Tinidazole, 0.01875 µg/mL ve 0.075 µg/mL for Lidocaine. The simple, sensitive and reproducible method was developed and performed for tinidazole and lidocaine simultaneous analysis successfully.