Dijital hikayelerin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuma becerileri üzerindeki etkisi
The effects of digital stories on reading skills of primary education second grade students
  1. Tez No: 568287
  2. Yazar: MEHMET ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DEĞİRMENCİ GÜNDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma Becerisi, Anlama, Dijital Hikâye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dijital hikâyelerin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuma becerileri üzerindeki etkisinin belirlenmesini amaçlayan bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda nicel veriler toplanarak elde edilen bulgular karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Şanlıurfa ili Hilvan ilçesinde bir ilkokulda ikinci sınıfta öğrenim görmekte olan 54 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda 26 öğrenci ve kontrol grubunda 28 öğrenci yer almıştır. Araştırmada dört çeşit veri toplama aracı kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak; okuduğunu anlama ölçeği, dakikada okuma hızı, okuma hataları ve prozodi ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, dijital hikâyelerin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama puanları ile kontrol grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama puanları arasında anlamlı bir fark bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Dijital hikâyelerin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre“atlayıp geçme, tekrar, yanlış okuma”hatalarını daha çok yaptığı görülmüştür. Kontrol ve deney grubunda metni yarıda bırakan öğrenci bulunmadığı tespit edilmiştir. Dijital hikâyelerin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin ve kontrol grubu öğrencilerinin okuma hızları arasında anlamlı bir fark bulunmadığı görülmüştür. Dijital hikâyelerin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin ve kontrol grubu öğrencilerinin prozodi yeterlilik puanları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Prozodi yeterlilikleri puanlarında anlamlı bir farklılık bulunmamasına rağmen deney grubu öğrencilerinin prozodi yeterlilikleri puan ortalamaları kontrol grubu öğrencilerinin prozodi yeterlilikleri puan ortalamalarına göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
In this research that aims to detect the effects of digital stories on reading skills of P.E. 2nd grade students, experimental pattern with pre-test and final test control groups which are quantitative research methods are used. For this purpose quantitative data is compiled and the results are compared and evaluated. The working group of this research is the 54 students that are studying at a P.E. school at 2nd grade in Şanlıurfa, Hilvan. There are 26 students in the experimental group and 28 students in the control group. Four different data compliment methods is used in this research. As data compliment methods, reading comprehension scale, reading speed per minute, reading faults and Prozodi scale is used. According to the result of this research, it is observed that there is not a significant difference in the points of reading comprehension between the experimental group and the control group. And it is observed that while reading“skipping, repetition and reading faults”of the experimental group that are exposed to digital stories are much more than those of the control group. It is detected that there is no students in both experimental and control group that quits reading the text on the halfway. It is observed that there is not a significant difference in reading speed between the experimental group and the control group. We came to conclusion that there is not a significant difference in Prozodi qualification points between the experimental group and the control group. Even though there is not a significant difference in Prozodi qualification points. The Prozodi qualifications score average of the experimental group is performed more than the score average of the control group. Keywords : Reading Skills, Comprehension, Digital Stories Number of Pages : 106 Thesis Advisor : Lecturer Dr. Hatice DEĞİRMENCİ GÜNDOĞMUŞ