Mavi yengeç (Callinectes sapidus Rathbun, 1896)'in Köyceğiz Dalyan'ındaki bazı morfometrik özellikleri
Some morphometric characteristics of Blue crab (Callinectes sapidus Rathbun, 1896) in Köyceğiz Dalyan
  1. Tez No: 568396
  2. Yazar: RAMAZAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi Yengeç, Callinectes sapidus, Köyceğiz, Dalyan, Blue Crab, Callinectes sapidus, Köyceğiz, Dalyan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Atlantik kökenli bir tür olan Mavi Yengeç (Callinectes sapidus Rathbun, 1896)'in Türkiye kıyılarında, Köyceğiz Gölü Dalyan kanallarına yerleşmiş olan popülasyonu içinden elde edilmiş örnekler ile yaşam döngüleri ve bazı morfolojik özelliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada bölgenin sosyo-ekonomik yapısı, doğal yaşam alanları ve jeomorfolojik yapısına da yer verilmiştir. Toplamda 542 birey örneklenmiş ve bu bireylerin %54'nün erkek olduğu tespit edilmiştir. Ergin erkeklerde ortalama uzun karapas genişliğinin 15,72±1,89 cm, dişilerde ise 16,02±1,43 cm olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmada karapas uzunluğu ile diğer vücut ölçüleri arasında doğrusal bir ilişki görülürken ağırlık ile üssel bir ilişki (Erkek bireylerde W = 0,8645KU2,8801R² = 0,6699; Dişi bireylerde W = 7,554KU1,7311R² = 0,3738) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine some properties such as life cycles and morphological characteristics of the Blue-Crab of Atlantic origin, by using the samples obtained from the population of Koycegiz Lake's Dalyan Lagoon from coast of Turkey. In addition, the socio-economic structure of the region, natural habitats and geomorphological structure were also included in the study. In 542 individuals, it was observed that the male population was higher with %54. The mean length of the long carapace was 15.72 ± 1.89 cm for male and 16.02 ± 1.43 cm for females. There was a linear relationship (Males: W = 0,8645KU2,8801R² = 0,6699; Females: W = 7,554KU1,7311R² = 0,3738) between carapace length and other body measurements.