Effects of admixtures on mortar shrinkage under different curing conditions
Katkı maddelerinin değişik kür koşulları altında çimento harçlarının rötresine etkileri
- Tez No: 56845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rötre, Uçucu Kül, Silis Dumanı, Yüksekakışkanlaştırıcı, Harç, Çimento ikamesi, İşlenebilirlik, Kür Koşullan, Rötre Tayin Yöntemleri. vı, Shrinkage, Fly Ash, Silica Fume, High-Range-Water-Reducing Agent, Mortar, Cement Replacement, Workability, Curing Conditions, Shrinkage Prediction Methods. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz KATKI MADDELERİNİN DE?İŞİK KÜR KOŞULLARI ALTINDA ÇİMENTO HARÇLARININ RÖTRESİNE ETKİLERİ Birincioğlu, Turan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Mustafa Tokyay Ocak 1996, 102 sayfa Katkı maddelerinin betonda kullanılması betonun bazı özeliklerini iyi yönde etkilerken bazı özeliklerini de kötü yönde etkileyebilir. Bu çalışmada, Soma-B ve Tunçbilek uçucu külleri, silis dumanı ve yüksekakışkanlaştırıcı kullanımının değişik kür koşullarına maruz kalmış harç numunelerinin rötresine etkileri incelenmiştir. Bağlayıcı malzemenin hacmi sabit tutularak çimento hacminin %10 ve %20 si yukarıda belirtilen mineral katkı maddeleri ile değiştirilmiştir. Yüksekakışkanlaştırıcı ise çimento ağırlığının %3, %5 ve %7 si oranında kullanılarak toplam on değişik karışım elde edilmiştir. Hazırlanan karışımların aynı işlenebilirliğe sahip olması için gerekli olan su miktarı da sarsma tablası yardımıyla bulunmuştur. Numuneler (2.5x2.5x28.5cm) yedi gün süreyle su içerisinde kür edilmiştir. Numuneler daha sonra üç değişik kür koşulu altoda, (i)20±2°C&50±5%BN, (ii)38±2°C&70±5%BN, (iii)20±2°C&100%BN, muhafaza edilmiştir. Rötre ölçümleri ilk kür süresinin sonrasında alınmaya başlanmıştır. Elde edilen veriler CEB 1990, ACI 209 ve Bazant-Panula Yöntemleriyle kıyaslanmıştır. Silis dumanı kullanımı harç numunelerinin rötre eğilimini oldukça artırmıştır. Uçucu kül kullanımı ise silis dumanı kadar olmamakla beraber rötreyi artıncı etki göstermiştir (yüksek kireçli uçucu külde daha belirgin).Yüksekakışkanlaştırıcının yüksek dosajlı kullanımı da rötre değerlerinde artışlara sebep olmuştur. Bütün bunlara rağmen, elde edilen sonuçlar benzer beton karışımları için kabul edilebilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF ADMIXTURES ON MORTAR SHRINKAGE UNDER DIFFERENT CURING CONDITIONS Birincioğlu, Turan M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mustafa Tokyay January 1996, 102 pages Admixtures are used to improve various properties of concrete. However, sometimes adverse effects may be observed on other properties. This study was mainly concentrated on the effects of Soma-B (high-lime) and Tunçbilek (low- lime) fly ashes, silica fume and a high-range-water-reducing agent on shrinkage behaviour of mortar specimens kept under different curing conditions. Several mixes were prepared by 10% and 20% volume replacement of the cement with the above mentioned mineral admixtures. In addition to these specimens, the high-range-water-reducing agent was used in three different percentages, 3%, 5% and 7% of the weight of the cement, as addition to the system. Accordingly, the cementitious volume was kept constant in all the mixes. The required amount of water for each mix for constant workability was determined by the flow table test. The prepared specimens, 2.5x2.5x28.5cm in size, were kept in water for seven days. Afterwards, they were placed in three different curing conditions: (i)20±2°C&50±5%RH, (ii)38±2°C&70±5%RH, (iii)20±2°C&100%RH. The shrinkage measurements were taken with respect to the initial curing period. Some other properties (flexural and compressive strength, normal consistency, initial and final setting times) were also determined for each mix. Furthermore, the experimental shrinkage values were compared with CEB 1990, ACI 209, Bazant-Panula Methods and the logarithmic and power trend lines. inThe use of silica fume had lead to considerable increases in the shrinkage behaviour. Besides, incorporation of fly ash into the system tends to increase the tendency towards shrinkage where this was more obvious in case of high-lime fly ash. The high amount usage of the high-range-water-reducing agent also resulted in increased shrinkage. However, the experimental results can be regarded as acceptable in case of similar concrete proportions because of the restraining effect of the coarse aggregates.