Geneis of Ağaçören intrusive suite and its enclaves (Central Anatolia) constraints from geological, perography geophysical and geochemical data
Ağaçören İntrusil takımı ve anklavlarının kökeni (Orta Anadolu) jeoloji, petrografi, ve jeokimya verileri
  1. Tez No: 56846
  2. Yazar: YUSUF KAĞAN KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaçören Intrusive Suite, Granitoid, Enclave, Gabbro, Mineral Chemistry, Geophysics, Magma Mixing/Mingling, Hybrid Magma IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
öz A?AÇÖREN İNTRUZİF TAKIMININ VE ANKLAVLARININ KÖKENİ (ORTA ANADOLU): JEOLOJİ, PETROGRAFİ, JEOFİZİK VE JEOKİMYASAL VERİLER KADIO?LU, Yusuf Kağan Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün GÜLEÇ Eylül 1996, 242 sayfa Ağaçören İntruzif Takımı (AİT) İç Anadolu Bölgesinde Tuz Gölü'nün doğusunda yüzeylemektedir. AİT, Çokumkaya Gabrosu, Ağaçören Granitoidi ve genç dayklar olmak üzere üç ana kayaç biriminden oluşmaktadır. Ağaçören Granitoidi intruzif kütlenin en yaygın kayaç birimini oluşturmakta ve 9 alt birime ayrılmaktadır. Mafik Mikrogranular Anklavlar (MME) hemen tüm alt birimlerin tipik bir özelliği olup bunların büyüklükleri ve bollukları, intruzif kütlenin kenarlarındaki az felsik birimlerden merkezdeki daha felsik birimlere doğru artış göstermektedir. MME'de iğnemsi apatitin, kama şeklinde biyotitlerin ve osiller dokulu kuvarsın tipik olarak görülmesi, MME'nin kökeni için magma karışım sürecini işaret etmektedir. Çokumkaya Gabrosu esas olarak intruzif kütlenin kuzey ve güney bölümünde yüzeylemektedir; reziztivite ve aeromanyetik çalışmalar, sözkonusu gabroöz A?AÇÖREN İNTRUZİF TAKIMININ VE ANKLAVLARININ KÖKENİ (ORTA ANADOLU): JEOLOJİ, PETROGRAFİ, JEOFİZİK VE JEOKİMYASAL VERİLER KADIO?LU, Yusuf Kağan Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün GÜLEÇ Eylül 1996, 242 sayfa Ağaçören İntruzif Takımı (AİT) İç Anadolu Bölgesinde Tuz Gölü'nün doğusunda yüzeylemektedir. AİT, Çokumkaya Gabrosu, Ağaçören Granitoidi ve genç dayklar olmak üzere üç ana kayaç biriminden oluşmaktadır. Ağaçören Granitoidi intruzif kütlenin en yaygın kayaç birimini oluşturmakta ve 9 alt birime ayrılmaktadır. Mafik Mikrogranular Anklavlar (MME) hemen tüm alt birimlerin tipik bir özelliği olup bunların büyüklükleri ve bollukları, intruzif kütlenin kenarlarındaki az felsik birimlerden merkezdeki daha felsik birimlere doğru artış göstermektedir. MME'de iğnemsi apatitin, kama şeklinde biyotitlerin ve osiller dokulu kuvarsın tipik olarak görülmesi, MME'nin kökeni için magma karışım sürecini işaret etmektedir. Çokumkaya Gabrosu esas olarak intruzif kütlenin kuzey ve güney bölümünde yüzeylemektedir; reziztivite ve aeromanyetik çalışmalar, sözkonusu gabro
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENESIS OF A?AÇÖREN INTRUSIVE SUITE AND ITS ENCLAVES (CENTRAL ANATOLIA): CONSTRAINTS FROM GEOLOGICAL, PETROGRAPfflC, GEOPHYSICAL AND GEOCHEMICAL DATA KADIO?LU, Yusuf Kağan Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc.Prof Dr. Nilgön GÜLEÇ September 1996, 242 pages Ağaçören Intrusive Suite (AIS) is exposed to the east of Lake Tuz in Central Anatolia, AIS consists of three major rock units: Çokumkaya Gabbro, Ağaçören Granitoid and young dykes. Ağaçören Granitoid is the predominant rock unit of the AIS and is differentiated into 9 subunits. Mafic Microgranular Enclaves (MME) are the common features of almost all the subunits, although their size and abundance show an increase from the less felsic units at the margins, towards the more felsic units at the center of the intrusive body. Acicular apatite, blade biotite and quartz ocelli are the characteristic features of the MME pointing to a magma mixing/mingling process for their origin. Çokumkaya Gabbro is exposed essentially at the northern and southern parts of the AIS; resistivity and aeromagnetic studies Ulreveal that these exposures are the apophyses of an intrusive body located at a depth of about 1 km. Microprobe studies on feldspar and amphibole minerals reveal compositional overlap between the Ağaçören Granitoid, MME and the Çokumkaya Gabbro, suggesting chemical and thermal equiKbrium during their crystallization which can best be achieved through the process of magma mixing. Wholerock geochemistry suggests that fractional crystallization alone can not account for the observed elemental variations and that different magma batches must have been involved in the generation of the AIS. ORG- and MORB-normalized elemental patterns further suggest a tectonic setting governed by plate convergence, and the presence of both mantle and crustal components in the genesis of the AIS. All these features lead to the establishment of a petrogenetic model for the AIS which involves interaction between mafic and felsic magmas in a dynamic magma chamber continuously fed by mafic influx from the mantle. The type of interaction appears to have changed in time from mixing at the early stages, forming the less felsic units at the margins of the AIS, to mingling at later stages forming the more felsic units with abundant MME at the central part of the intrusive body. The final influx from the mantle seems to have occurred when the intrusion reached a nearly solid state, forming the gabbro stocks.