Eski Anadolu Türkçesinde fil çekim ekleri (Risaletü'n-Nushiye ve Kitabu Evsaf-ı Mesacidü'ş-şerife'de)
Verb i̇nflection affixes in old Anatolian Turkish (In risaletü'n-Nushiye and Kitabu Evsaf-i Mesacidü'ş-Şerife)
- Tez No: 568495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DEMİREL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Yūnus Emre, Ahmed Fakīh, Risāletü'n-Nushiyye, Kitābu Evsāf-ı Mesācidi'ş-Şerīfe, Fiil Çekim Ekleri, Old Anatolian Turkish, Yunus Emre, Ahmet Fakih, Risâletü'n-Nushiyye, Kitâbu Evsâfı Mesâcidi'ş-Şerîfe, verb conjugation suffixes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çalışmamızda, Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait olan Yūnus Emre'nin Risāletü'n-Nushiyye ve Ahmed Fakīh'in Kitābu Evsāf-ı Mesācidi'ş-Şerīfe adlı eserlerinde kullanılan fiil çekim eklerinin incelemesi yapılmıştır. Çalışmamızın giriş bölümünde, Yūnus Emre ve Ahmed Fakīh' in hayatı, fikrī-edebī yönü ve eserleri ele alınmıştır. Ayrıca fiil çekim ekleri ile ilgili genel bilgi verilmiş, bu alanda çalışmış bilim adamlarının da tespit ve görüşlerine yer verilmiştir. İnceleme bölümde, Yūnus Emre'nin Risāletü'n-Nushiyye ve Ahmed Fakīh'in Kitābu Evsāf-ı Mesācidi'ş-Şerīfe adlı eserlerinde kullanılan fiil çekim ekleri ve kullanılma sıklıkları tespit edilmiş, kişilerine göre sınıflandırılmış ve genel kullanımdan farklı olan kullanımlar gösterilmiştir. Sonuç ve değerlendirme bölümünde, her iki metinde en çok kullanılan ekten en az kullanılan eke doğru, eklerin kullanılma sıklıkları verilmiştir. Ayrıca farklı kullanımlar için de ayrı bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada yararlanılan bütün kaynaklar, kaynakça bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, verb conjugation which were used in Ahmet Fakīh's work of Kitābu Evsāf-ı Mesācidi'ş-Şerīfe and Yūnus Emre's work of Risāletü'n-Nushiyye that belong to Old Anatolian Turkish period were analysed. In the our's work ıntroduction part, the life story of Yūnus Emre and Ahmet Fakīh, their opinion, literary form, and works were dealt with. In addition, generel information related to verb cojugation suffixes was given, the scintists were found and their views were added. In the analyses part, verb conjugation suffixes used in Ahmet Fakīh's work of Kitābu Evsāf-ı Mesācidi'ş-Şerīfe and Yunus Emre's work of Risāletü'n-Nushiyye and their usage frequency were detected classified according to their pronouns, usage different from the general usage were displayed. In the result and evaluation part, usage frequency of verb conjugation suffixes was given from the most frequently used to the least and moreover, the same evaluation is made for different usage. All the sources benefited in the study were given in the reference part.