Türkiye ve Avrupa demiryollarının ilişkisel network veri zarflama yöntemi ile etkinlik analizi
Relational network data development efficiency analysis of Turkey and european railway
  1. Tez No: 568623
  2. Yazar: FİGEN ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACİRE OYA YÜREGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolları Etkinliği, İlişkisel Network Veri Zarflama Analizi, Tobit Regresyon Analizi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, UIC veri tabanından seçilen 14 Avrupa ve Türkiye Demiryollarının 2000-2017 yıllarına ait verileri kullanılarak, İlişkisel Network Veri Zarflama Analizi ile etkinlikleri analiz edilmiştir. Analiz ile 14 demiryolunun sistem, üretim ve tüketim süreci etkinlikleri, Lingo 17.0 Programı kullanılarak kurulan doğrusal programlama modelleri ile tahmin edilmiştir. 14 demiryolunun her yıl için etkinlik sıralaması yapılmış, üretim ve tüketim süreci etkinlikleri performans matrisleri ile yorumlanmıştır. Etkinlik analizi sonucu elde edilen etkinlik puanları veritabanı kullanılarak, üretim, tüketim ve sistem etkinliklerine etki eden faktörlerin tanımlanması için Tobit Regresyon Analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda 18 yıl için 14 demiryolunun etkinlik sıralamaları ve sıralamalara etki eden anlamlı değişkenler tanımlanmıştır. Sistem etkinliğine etki eden en önemli değişkenler, yolcu ve yük treni doluluk oranı, kişi başına düşen gayri safi milli gelir ve nüfus yoğunluğu olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Relational Network Data Envelopment Analysis (DEA) implemented that analyze the efficiency of the 14 Europe and Turkey railways data of the years 2000 to 2017 which chosen from UIC (International Union of Railways) railisa database. Initially, the system, production and consumption process efficiency of 14 railways were estimated with with linear programming models using Lingo 17.0 Program. Later efficiency ranking of 14 railways was made for each year and production and consumption process efficiency were interpreted with performance matrices. After that Tobit Regression Analysis was used to identify the factors affecting production, consumption and system activities by using the efficiency scores database obtained from the efficiency analysis. By this means. As a result of the study, the efficiency rankings of 14 railways for 18 years and the significant variables affecting the rankings were identified. The most important variables affecting the efficiency of the system were found to be passenger and freight train occupancy, national income per capita and population density. Key Worlds: Railway Effficiency, Relational Network Data Envelopment Analysis, Tobit Regression Analysis.