Rasekadotril'in ultra performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile tabletlerde analizi
Determination of racecadotril in tablets by ultra-performance liquid chromatography method
  1. Tez No: 568631
  2. Yazar: EMRULLAH BİNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Racecadotril, Ultra-performance liquid chromatography, Pharmaceutical Dosage Form Analysis, Validation, Degredation Product
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez çalışmasında, racecadotril'in farmasötik preparatlarda tayini için basit ve seçici yeni bir UPLC yöntemi geliştirilmiştir. Yöntem ters fazlı C18 kolonda; asetonitril-su (70:30, h/h) hareketli fazı ile 0,7 mL/dak akış hızında rasekadotril'in kromatografik olarak analiz edilmesi esasına dayanır. Rasekadotril için en uygun dalga boyu 220 nm olarak belirlenmiştir. Rasekadotril için doğrusallık aralığı 5-100 μg/mL olarak bulunmuştur. Geliştirilen bu yöntem rasekadotril ilaç maddesinin tabletlerdeki analizine uygulandı. Elde edilen sonuçlar istatiksel olarak değerlendirildi. Geliştirilen yöntem kolay, kesin ve tekrarlanabilir olup rasekadotril'in farmasötik preparatlarının analizlerinde güvenle kullanılabilir. Anahtar Kelimeler :Rasekadotril, Ultra Performanslı Sıvı Kromotografisi, Farmasötik Preparat Analizi, Validasyon, Bozunma Ürünleri.
Özet (Çeviri)
In this study, a simple and selective UPLC method for the determination of racecadotril in pharmaceutical dosage forms has been developed. The method is in reverse phase C18 column; based on the chromatographic analysis of racecadotril with acetonitrile-water (70:30, v / v) mobile phase at a flow rate of 0.7 mL / min. the most suitable wavelength for racecadotril has been determined 220nm. The linearity range for racecadotril was found 5-100 μg / mL. This method was applied to the analysis of racecadotril drug substance in tablets. The results were evaluated statistically. The developed method is easy, precise and repeatable and can be used safely in racecadotril pharmaceutical dosage forms analysis.