Rasekadotril molekülü için yeni çözünme ortamı ve analitik yöntem validasyonu
A new dissolution medium for racecadotril molecule and analytical method validation
- Tez No: 819051
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM UĞRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Rasekadotril, Dissolüsyon, Polioksietilen 10 Lauril Eter (Brij-35), Analitik Yöntem Validasyonu, Racecadotril, Dissolution, Polyoxietilen 10 Lauril Eter (Brij-35), Analytical Method Validation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Rasekadotril ishal rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan asetorfan etkin metabolitine sahip olan moleküldür. Ancak molekül yapısından dolayı organik çözücülerde çok iyi çözünürken sulu ortamlardaki çözünürlüğü çok düşük seviyelerde kalmaktadır. Yüksek lisans tezi olarak gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı Rasekadotril için uygun olan yeni bir çözünme ortamının bulunması ve uygun metodun geliştirilerek yöntemin validasyonu gerçekleştirilip farmasötik analizlerde uygulanabilirliği hakkında bilgi vermektir. Bu kapsamda sulu ortamda Polioksietilen 10 Lauril Eter (Brij-35) çözeltisi, dissolüsyon anlizleri için ortam olarak belirlenmiş ve HPLC metodu geliştirilerek yöntemin validasyon çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Racecadotril is the molecule that has the active metabolite of acetorphan, which is used in the treatment of diarrheal disorders. However, due to its molecular structure, it dissolves very well in organic solvents, while its solubility in aqueous media remains at very low levels. The aim of this study, which was carried out as a master's thesis, is to provide information about the finding of a new dissolution medium suitable for racecadotril, the development of a suitable method, the validation of the method and its applicability in pharmaceutical analysis. In this context, Polyoxyethylene 10 Lauryl Ether (Brij-35) solution in aqueous medium was determined as the medium for dissolution analyzes and validation studies were carried out by developing the HPLC method.