User response toresidential tall buildings- A Case study in Ankara
İnsanların çok katlı konutlara bakışı-Ankara'da bir çalışma
  1. Tez No: 56865
  2. Yazar: YASEMİN İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Katlı Konutlar, Kullanıcıların Tepkileri, Konut Memnuniyeti, Taşınma İsteği, Kullanıcı Tercihleri VI, High-Rise Housing, User Response, Housing Satisfaction, Intention to move, Preferences IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZ İNSANLARIN ÇOK KATLI KONUTLARA BAKIŞI ANKARA' DA BİR ÇALIŞMA İnce, Yasemin Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vacit İmamoğlu Ocak 1996, 94 sayfa Yüksek katlı konutlar pek çok ülkenin konut sorunu için kaçınılmaz bir çözüm aracı olmuştur. Konut sorununun sürekli arttığı Türkiye için de aynı durum sözkonusudur. Bu nedenle, bu konut tipi ile mümkün olan en iyi konutsal mekanların yaratılması gereklidir. Bu da ancak bu tip konut binalarının insanlar üzerindeki etkilerini detaylı olarak inceleyerek ve sonuçlarım gerçek hayata geçirerek mümkündür. Bu tez çalışmasında yüksek katlı konutlarda yaşamın çeşitli boyutları ele alınmaya çalışılmıştır. Kullanıcıların kişisel değerlendirmelerini ölçmede konut memnuniyeti ve taşınma isteği ölçüt olarak kullanılmıştır. Bina yüksekliğinin ve konutun bulunduğu katın konuttan memnumiyetin, taşınma isteğinin, kullanıcıların ideal ev tercihlerinin ve konut satın alırken kullandıkları kriterlerin üzerindeki etkileri anlaşılmaya çalışılmıştır.Çalışma sonunda, yüksek katili konutlarda yaşayan insanların konutlarından memnun oldukları ve dairlerinin bulunduğu katın bu memnuniyet üzerinde bir etkisi olmadığı gözlenmiştir. Kullanıcıların bir başka konuta taşınma isteği konut memnuniyeti ile ilişkili bulunmuştur. Çalışma sonunda kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bahçe içinde müstakil evi ideal ev olarak tercih ettikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USER RESPONSE TO RESIDENTIAL TALL BUILDINGS - A CASE STUDY IN ANKARA ince, Yasemin M.S., in Building Science, Department of Architecture Supervisor : Prof. Dr. Vacit îmamoğlu January 1996, 94 pages High-rise housing seems as an inevitable solution for the housing problems of many countries including Turkey where the problem is continuously increasing within time. It is therefore necessary to try to create the best kind of housing environment possible out of this form of building. This is only possible with detailed studies on the effects of high-rise housing on people as well as with the application of these results to construction. In this thesis various dimensions of living in high-rise apartments are examined. Housing satisfaction and desired residential mobility were used as indicators to measure the subjective evaluations of the residents. The importance of the building height and the floor the dwelling is located on the housing satisfaction, intention to move to another house and preferences of residents for an ideal house as well as to buy a house are intended to be examined. IIIIn this study it is found that people living in high-rise residents are satisfied with their housing and the floor levels their dwellings are located have no significant effect on this satisfaction. Residents intention to move into another house was found to be parallel to their housing satisfaction. The findings of the study also indicated that most of the residents prefer single family house as their ideal house.