Designand simulation of a transceiver architecture for VHF frequency hopping military radios
VHF frekans atlamalı askeri telsizler için almaç göndermeç yapısı tasarımı ve simulasyonu
  1. Tez No: 56866
  2. Yazar: ORAL DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans Atlamalı Askeri Telsiz, En Büyük Olasılık Kestirimi, Viterbi Dizgesi, Gaussian Minimum Shift Keying, Bant Geçiren Örnekleme, En Kötü Koşul Gürültü Karıştırıcısı vı, Frequency Hopping Military Radio, Maximum Likelihood Sequence Estimation, Viterbi Algorithm, Gaussian Minimum Shift Keying, Bandpass Sampling, Worst Case Noise Jammer IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz VHF FREKANS ATLAMALI ASKERİ TELSİZLER İÇİN ALMAÇ GÖNDERMEÇ YAPISI TASARIMI VE SİMULASYONU Dinçer, Oral Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Ocak 1996, 110 sayfa Bu tezde, GMSK modülasyonuna ve en büyük olasılık kestirimi almaç yapısına dayanan bir almaç göndermeç yapısı incelenmiştir. Bu yapı VHF frekans atlamalı askeri telsizler için tasarlanmıştır. Örnekleme, almaç kısmında ara frekans bölümünde bant geçiren örnekleme yöntemi ile yapılır. Demodülasyon süreci, gönderilmiş en büyük olasılıklı veri dizisini seçen uyarlanmış bir Viterbi dizgesi ile gerçekleştirilir. Frekans hatası düzeltimi, taşıyıcı, çerçeve ve bit eşzamanlaması, en büyük olasılık parametre kestirimi yönteminin değişik uyarlamalarına dayanır. Bu almaç, çok yollu gecikmeli elektromanyetik yaydım etkilerine; örneğin frekans saçılımına karşı bağışıklığa sahiptir. Almaç göndermecin değişik yaydım ortamlarındaki performansı PC üzerinde çalışan bir yazılımla simüle edilmiştir. En kötü koşul gürültü karıştırıcısının olduğu durumlarda, kodlamalı ve kodlamasız performans üst sınır değerleriçıkarılmıştır. Sonuçlar almaç göndermecin, zor koşullar altında çalışmak üzere tasarlanmış VHF frekans atlamalı telsizlerin sıkı tasarım gereklerine uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND SIMULATION OF A TRANSCEIVER ARCHITECTURE FOR VHF FREQUENCY HOPPING MILITARY RADIOS Dinçer, Oral M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık January 1996, 110 pages In this study, a transceiver structure based on Gaussian minimum shift keying (GMSK) modulator and maximum likelihood sequence estimation (MLSE) receiver is investigated. This structure is designed for VHF frequency hopping military radios. At the receiver side, the received signal is sampled at the intermediate frequency section via bandpass sampling. The demodulation process is realized by a modified Viterbi algorithm, which selects the most likely transmitted data sequence. Frequency offset correction, carrier, frame and bit synchronizations are all achieved by different maximum likelihood parameter estimation approaches. The receiver is rather immune to multipath delay propagation effects such as frequency dispersion. The performance of the transceiver under different propagation conditions is evaluated via software simulation on a PC. In addition, performance bounds with mand without coding are derived, when the worst case noise jammer is present. The results point out that the transceiver fulfills the stringent design requirements of the frequency hopping radio that operates at harsh environments.