Gürcü edebi dilinde isimden isim yapan yapım ekleri
The suftixes that make nouns from nouns in the Georgian literary language
- Tez No: 568685
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKA SALİA BEŞİROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Dilbilim, Linguistics
 - Anahtar Kelimeler: Gürcü dili, isim, yapım eki, ön ek, son ek, ön-son ek
 - Yıl: 2019
 - Dil: Gürcüce
 - Üniversite: Düzce Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kafkasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 290
Özet
“Gürcü Edebi Dilinde İsimden İsim Yapım Ekleri”adlı yüksek lisans tez çalışmasında, dili zenginleştiren en önemli öğeler olarak kabul edilen yapım eklerinden isimden isim yapan ekler Gürcü dilinin tarihi dönemleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Bu eklerin hangi kelimeler ve yapılar üzerine geldiği, eklendiği kelimeye kattığı anlam doğrultusunda kazandığı işlevler, hem kelimenin hem ekin yapısında meydana gelen değişiklikler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmanın yöntemini belirleyen tez yazım basamaklarından bahsedilmiştir. Çalışmasının esasını teşkil eden ikinci bölüm ile Gürcü edebi dilinde kullanılan yapım eklerinin tasnifi ve bu tasnif içerisinde yer alan“ isimden isim yapım ekleri”nin ayrıntılı incelenmesinden oluşur. Bu incelemeye tabi tutulan eklerin kullanımı“Gürcüce-Türkçe Sözlük”ten alınan kelimelerle desteklenmiştir. Ek kısmında ise isimden isim yapım ekleri kategorisini oluşturan her bir ek ayrı ayrı sıralanmış olup“Gürcüce-Türkçe Sözlük”ünden alınan örnek kelimelerle kullanım alanı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study consists of two parts. In the first part, the thesis writing steps that determine the method of the study are mentioned. The second part, which constitutes the basis of the study, consists of the classification of the suffixes used in the Georgian literary language and a detailed examination of the suffixes from the name in this classification. The use of the annexes subjected to this review was supported by the words taken from“Georgian-Turkish Dictionary”. In the annex, each annex that constitutes the name noun suffixes category is listed separately and the usage area is given with the sample words taken from“Georgian-Turkish Dictionary”KEY WORDS: Georgian language, name, suffix, prefix, suffix, pre-suffix ŞENEL, İlkiz Master's Degree, Department of Georgian Language and Literature Thesis Advisor: Doç. Dr. Maka SALİA BEŞİROĞLU July-2019, ……