Magnetic prospecting in Koçumbeli archaelogical site, Metu campus, Ankara, Turkey
Koçumbeli arkeolojik sahasında (ODTÜ kampüsü, Ankara, Türkiye) manyetik arama yönteminin uygulanması
  1. Tez No: 56873
  2. Yazar: MELİHA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik arama yöntemi, trend analizi, yukarı uzanım, güç spektrumu, yalancı gravite dönüşümü, yatay gradientin en büyük yerleri, Koçumbeli arkeolojik sahası, Magnetic prospecting, trend analysis, upward continuation, power spectrum, pseudogravity transformation, location of maxima, Koçumbeli archaeological site. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Öz KOÇUMBELÎ ARKEOLOJİK SAHASINDA (ODTÜ KAMPUSU, ANKARA, TÜRKİYE) MANYETİK ARAMA YÖNTEMİNİN UYGULANMASI Doğan, Meliha Yüksek Lisans, Arkeometri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Asuman Türkmenoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ateş Eylül 1996, 104 sayfa Manyetik arama, arkeolojik sahalarda indüklem yada kalıntı mıknatıslanma gösteren ocak, seramik firını, büyük seramikler gibi nesnelerin, yangın alanlarının, demirden yapılmış malzemelerin yerini tesbit etmekte yaygın bir biçimde kullanılan, etkili bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanması için, Koçumbeli arkeolojik sahası 1 m aralıklar oluşturacak şekilde 20x20 m boyutlarında karelere ayrıldı ve topografya haritası yapıldı. Potansiyel alan veri değerlendirme tekniklerinin yüzeye yakın derinliklerdeki gömülü durumda bulunan manyetik nesneler için uygulanabilirliğini test etmek için dikdörtgenprizması şeklinde bir teorik model üretildi. Potansiyel alan veri değerlendirme tekniklerinden trend çıkaranı, yukarı uzanım ve yalancı gravite dönüşümü verilerin iyileştirilmesinde kullanıldı. Güç spektrumu tekniği kullanılarak teorik modelin gömülü olduğu derinlik 1.99 m olarak hesaplandı (Gerçek derinliği 2 m). Modelin kenarlarının iyileştirilmesi için, yalancı gravite anomalilerinin yatay gradientin en büyük yerlerinin bulunması tekniği kullanıldı ve yıldız sembolü kullanılarak haritalandı. Proton manyetometresi kullanılarak Koçumbeli arkeolojik sahasında 6 karede ölçüm yapıldı. Bunlardan 2' sinde önemli manyetik anomaliler saptandı. Ölçümler sonunda elde edilen verilerin işlenmesi için günlük düzeltme uygulanıp konturlanarak, teorik modele uygulanan değerlendirme ve yorum yöntemleri uygulandı. Güç spektrumunun uygulanması ile 1.05 m derinlikte yuvarlak şekilli bir manyetik nesne bulundu ve bulunan bu objenin kenarları otomatik bir yöntem kullanılarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAGNETIC PROSPECTING IN KOÇUMBELI ARCHAEOLOGICAL SITE, METU CAMPUS, ANKARA, TURKEY Doğan, Meliha M.S., Department of Archaeometry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Asuman Türkmenoğlu Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Abdullah Ateş September 1996, 104 pages Magnetic prospecting is the most commonly used and effective method to detect the magnetic features such as kiln, hearths, fired places, large ceramics and iron objects which exhibit magnetic anomalies due to induced or remanent magnetization in archaeological sites. The Koçumbeli archaeological site was mapped and grided in 20x20 m dimension with 1 m intervals for a purpose of magnetic prospecting. In order to test the applicability of potential field data analysis techniques for shallow buried magnetic features, magnetic anomalies of a theoretical model (rectangular 111prism) were produced. Trend analysis, upward continuation, pseudogravity transformation used for data enhancement. By using power spectrum analysis, the depth of the theoretically buried model was calculated as 1.99 m (true depth is 2 m) and the technique of location of maxima of the horizontal gradient estimated the edge of the synthetic model which is indicated by star symbols. Six grids were surveyed using a proton magnetometer at the Koçumbeli area. Among them two grids display significant magnetic anomalies. The data obtained by means of the magnetic surveying were corrected for diurnal variations, contoured, processed and interpreted by means of aforementioned techniques used for the model. A magnetic object in the form of a ring were found out at the depth of 1.05 m. The borders of this object was delineated by utilizing an automatic method of edge enhancement.