Effects of stress cycling on the pseudoelastic properties of CuZnAl shape memory alloys
CuZnAl şekil bellekli alaşımlarda döngüsel yüklemenin pseudoelastik davranışa etkisi
- Tez No: 56874
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CuZnAl, pseudoelastik davranış, döngüsel yükleme, CuZnAl, pseudoelasty, load cycling IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Öz CuZnAl ŞEKİL BELLEKLİ ALAŞIMLARDA DÖNGÜSEL YÜKLEMENİN PSEUDOELASTİK DAVRANIŞA ETKİSİ KOYUNCU, Metin Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Şakir Bor Ocak 1996, 126 Sayfa CuZnAl şekil bellekli alaşımlar, ticari saflıktaki elementlerin, tane inceltici olarak kullanılan Ti ile birlikte, atmosfere açık şekilde indüksiyon ocağında eritilmesi ile hazırlanmıştır. Hazırlanan alaşımlar, 860°C'de, 15 dakika bekletildikten sonra oda sıcaklığındaki yağa atılmış, dönüşüm sıcaklıklarının kararlılaşması için oda sıcaklığında 24 saat bekletilmiş ve değişik gerilim (211, 311, 370 Mpa) ve gerinim (1%, 1.2%, 1.6%, 1.8%) değerlerine yükleme-boşaltma deneyleri ile pseudoelastik davranışları incelenmiştir. Dökülen alaşımlardan, oda sıcaklığında pseudoelastik davranış gösterebilecek üç alaşım seçilmiştir. Kimyasal kompozisyonları tarama elektron mikroskopunda nokta analizi ile, dönüşüm sıcaklıkları ise optik mikroskop altında numunelerin soğutulurken izlenmesi ile belirlenmiştir. Pseudoelastik yük-uzama eğrileri ilk beş ve daha sonraki her beş de bir alınmıştır. Numunelerin çok taneli olması dolayısıyla, dönüşüm gerilimleri tek taneli alaşımlardaki gibi çok belirgin olmamıştır. Döngü sayısı ile birlikte dönüşümgerilimlerinin düştüğü, sabit gerilim deneylerinde ise elde edilen gerinimin azaldığı gözlenmiştir. Sabit gerinim deneylerinde ise belli bir gerinim değerinin üstüne çıkıldığında dönüşüm sertleşmesine rastlanmış, her iki tür deneyde de kalan plastik gerinimin döngü sayısının artmasıyla sıfıra doğru yaklaştığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PSEUDOELASTIC BEHAVIOUR OF CuZnAl SHAPE MEMORY ALLOYS UNDER CYCLIC LOADING Koyuncu, Metin M.S., Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Şakir Bor January 1996, 126 Pages. CuZnAl shape memory alloys have been produced from commercial purity elements in an inducton furnace open to atmosphere, Ti being used as grain refiner. Pseudoelastic behaviour of these alloys under cyclic loading to three different constant stress (211,311,370 Mpa) and four different constant strain (1%, 1.2%, 1.6%, 1.8%) levels has been examined. The alloys are solution treated at 860°C for 15 minutes, quenched into oil at room temperature and aged at that temperature for 24 hours for the stabilisation of transformation temperatures. Among the shape memory alloys prepared, three specific samples are selected which show pseudoelastic behaviour at room temperature. Chemical compositions are determined by point chemical analysis under the scanning electron microscope and the transformation temperatures are determined under optical microscope while cooling the specimens by liquid nitrogen. mThe pseudoelastic load-displacement curves are recorded in the first five and every five cycles thereafter. Due to the polycrystalline state of the samples, the parent to martensite transformation stress is not as definite as in the single crystals, especially after a few cycles. As the number of cycles increased, the transformation stresses tend to decrease. The induced strain in constant stress cycles decreased with increasing cycle number. There exists a critical strain value above which the stress needed to achieve the same strain increases progressively with cycle, i.e. transformation hardening takes place. In both modes, the remaining plastic strain was seen to decrease to zero with increasing number of cycles.