Termomechanical properties of bone cement-prosthesis interfaces
Kemik çimentosu-protez temas bölgesinin termomekanik özellikleri
  1. Tez No: 56877
  2. Yazar: MEHMET BABÜR ERYALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Thermomechanical, bone cement, prosthesis, temperature gradient, interface, mechanical bonding, temperature measuring systems
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV ÖZ KEMİK ÇİMENTOSU-PROTEZ TEMAS BÖLGESİNİN THERMOMEKANIK ÖZELLİKLERİ Eryalçın, Mehmet Babür Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Cevdet Akgöz Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Nuri Akkaş Mart 1996, 77 sayfa Bu tez aşağıdaki sorular üzerine yürütülmüştür: (1) Kemik-çimento temas bölgesinde, çimento-protez temas bölgesinde ve iki temas bölgesinin ortasında ki sıcaklık değerleri nelerdir? (2) Bu noktalara karşılık gelen sıcaklık farkları nelerdir? (3) Bu tür sıcaklık ölçümleri için hangi sistemler daha elverişli? (4) Çimento-protez temas bölgesinde mekanik bağ kuvvetli mi? (5) Kemik çimentosunun mekanik özellikleri nasıl analiz edilip ölçülebilir? Bu araştırma; protez-çimento-kemik ortamında iki boyut üzerindeki sıcaklık farklarını, protez-çimento temas bölgesindeki mekanik bağı analiz edebilmek için it-çıkar deney sonuçlarını ve kemik çimentosunun çekme, üç noktalı eğme ve sıkıştırma deney sonuçlarını içermektedir. Bu deneyleri yapabilmek için çeşitli deneysel düzenekler tasarlanmış, yapılmış ve kullanılmıştır. Bu deney düzeneklerinin detaylı açıklanmaları, iki farklı sıcaklık ölçüm sistemi üzerine yorumlar ve karşılaştırmalar da bu tezin içersindedir. Anahtar Kelimeler Termomekanik, kemik çimentosu, protez, sıcaklık farkı, temas bölgesi, mekanik bağ, sıcaklık ölçüm sistemleri.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THERMOMECHANICAL PROPERTIES OF BONE CEMENT-PROSTHESIS INTERFACES Eryalçın, Mehmet Babür M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Cevdet Akgöz Co-Supervisor: Prof. Nuri Akkaş March 1996, 77 pages In this thesis research was carried out on the following questions: (1) What are the temperature values at the bone-cement interface, at the cement-prosthesis interface and just at the middle of two interfaces? (2) What is the temperature gradient corresponding to these points? (3) Which temperature measuring system is better for such a measurement? (4) How strong is the mechanical bonding at the cement-prosthesis interface? (5) How can the mechanical properties of bone cement be measured and analyzed? The results of this research consists of the temperature gradient of the prosthesis- cement-bone medium in two-dimension, the push-out test results to analyze the mechanical bonding properties of prosthesis-cement interface and the tension, the three point bending and the compression test results for the bone cement. To carry out these tests several experimental setups were designed, configured and used. The detailed explanations of these setups, discussions and comparisons of two different temperature measuring systems are also presented within the content of this thesis.