Development of a software for drafting and simulation of open-loop hydraulic power circuits
Açık çevrim hidrolik ve güç devrelerinin çizimi ve simülasyonu için bir yazılım geliştirilmesi
  1. Tez No: 56878
  2. Yazar: MEHMET AKİF ERŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Open-Loop Hydraulic Circuit, Drafting, Simulation, Hydraulic Power Symbols, Steady-State Simulation. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz AÇIK ÇEVRİM HİDROLİK GÜÇ DEVRELERİNİN ÇİZİMİ VE SİMULAS YONU İÇİN BİR YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ Erşahin, Mehmet Akif Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Eylül 1996, 91 sayfa Hidrolik güç devre şemalarının çizimi ve oluşturulan açık çevrimli devrelerin çalışmasının simulasyonu için standart devre elemanlarına ait sembol kütüphanesi içeren DRAFTSIMA adında bir yazılım geliştirilmiştir. Devre elemanlarının standart grafik sembolleri ISO 1219-1 (TS 1306) dan alınmış ve elemanlar işlevlerine göre sınıflandırılarak ilgili başlıklar altında sembol kütüphanesi oluşturulmuştur. İstenen akışkan gücü devresi, yazılımın menlilerinden görsel olarak elemanlar seçilerek oluşturulabilmekte, oluşturulan şemalar açıklayıcı notlarda eklenerek kağıda aktarılabilmektedir. Açık çevrimli bir akışkan gücü devresi oluşturulduğunda, yazılım devrenin çalışmasını elemanların fonksiyonlarım yerine getirerek simüle edebilmektedir.Bu amaçla akış kontrol valileri durum değiştirerek akış yolunu belirlemekte, pistonlar ileri-geri hareket etmekte, motorlar dönmekte, basınç kontrol valfleri verilen değere göre akış yönünü belirlemekte, boruların rengi taşıdıkları akışkanın basıncına göre değişmektedir. Akış kontrol valflerinin durumlarısimulasyon sürecinde herhangi bir anda kullanıcı tarafından değiştirilebilmekte yada basınç sinyali hatları sayesinde devrenin istenen noktasındaki basınç durumuna göre yazılım tarafından belirlenmektedir. Sonuç olarak istenen açık çevrimli sistemin davranışının gözlenebilmesi mümkün olmaktadır. Devrenin herhangi bir noktasındaki basınç değerine yada pistonların hızlarına kullanıcı tarafından ilgili ölçüm elemanları kullanılarak ulaşılabilir. Yazılım açık çevrimli sistemlerin sürekli rejim simulasyonu ile limitlidir. Anahtar Kelimeler : Açık Çevrimli Hidrolik Güç Devresi, Çizim, Simulasyon, Grafik Sembol, Sürekli Rejim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SOFTWARE FOR DRAFTING AND SIMULATION OF OPEN LOOP HYDRAULIC POWER CIRCUITS Erşahin, Mehmet Akif M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Sami'm Ünlüsoy September 1996, 91 pages. A software, DRAFTSIMA, is developed containing libraries of standart fluid power symbols for interactively constructing schematics of circuits and simulating operation of the circuits constructed. Standart graphic symbols are taken from ISO 1219-1 [1] (TS 1306 [2]), and a symbol library has been prepared and classified according to the functions of the components. Any desired circuit diagram can be constructed by selecting the related components from the menus of the program visually, and the schematics can be plotted or printed on paper with additional comment texts. Once an open loop hydraulic fluid power circuit is drawn, software simulates operation by animating functions of components: valves shift from one state to another, cylinders extend, hold or retract, pressure control valves opened according to their set values, hydraulic motors rotate according to valve position, fluid lines change color to indicate fluids pressure state. Position of the valves can be controlled by user or by pilot pressure iiilines controlling the pressure value at certain points of the system. Pressure value at any point of the circuit or velocity of actuators can be obtained using proper sensor elements. Program is limited to steady state simulation of open loop circuits.