ABO uygunsuzluğu olan yenidoğanlarda fototerapi ihtiyacının erken belirleyicisi olarak kan karboksihemoglobin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of blood carboxyhemoglobin levels as an early predictor of phototherapy requirements in newborns with ABO incompatibility
- Tez No: 568919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ARAYICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ABO uygunsuzluğu, Karboksihemoglobin düzeyi, Hiperbilirubinemi, ABO incompatibility, Carboxyhemoglobin level, Hyperbilirubinemia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: ABO uygunsuzluğu olan yenidoğanlarda hemolizin göstergesi ve fototerapi ihtiyacının erken belirleyicisi olarak kan karboksihemoglobin düzeylerini değerlendirmektir. Yöntem: Prospektif olarak, gestasyon haftası ≥37 hafta olup anne yanında takip edilen yenidoğan bebekler çalışmaya dahil edildi. Anne kan grubu O, bebek kan grubu A ya da B grubu olan yenidoğanlar çalışma grubu (Grup 1), anne kan grubu O olmayan yenidoğanlar da kontrol grubu (Grup 2) olarak belirlendi. Grup 1' de kord kanında karboksihemoglobin, hemoglobin, serum total bilirubin ile kan grubu, postnatal 6, 24 ve 48. saatlerde karboksihemoglobin, hemoglobin, serum total bilirubin değerleri çalışıldı. Grup 2' de ise kord kanı ve 24. saatte karboksihemoglobin ve serum total bilirubin düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan yenidoğanlarda ABO uygunsuzluğu olan ve olmayan gruplar arasında kord kanı ve 24. saatteki ortalama karboksihemoglobin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p:0,042, p:0.,002). ABO uygunsuzluğu olan ve direkt coombs pozitif olan bebeklerde kord kanı ile 6, 24 ve 48. saatlerdeki karboksihemoglobin-hemoglobin ve karboksihemoglobin-serum total bilirubin düzeylerinin değişimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmedi (sırasıyla r:0,381, p:0,352, r:0,103 p:0,808, r:0,381 p:0,352 ve r:0,190 p:0,779, r:0,205 p:0,627, r:0,275 p:0,579). Sonuç: Verilerimiz kan gazı analizatörleri tarafından az miktarda kan ile kısa sürede belirlenen karboksihemoglobin değerlerinin ABO uygunsuzluğu olan yenidoğanlarda ABO uygunsuzluğu olmayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ancak sonuçlarımız, ABO uygunsuzluğu olan bebeklerde hemolizin doğrulanması ve fototerapi ihtiyacının erken dönemde karboksihemoglobin değerleri ile öngörülebilmesi için daha fazla vaka sayısı ile yapılacak olan prospektif çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate blood carboxyhemoglobin levels as an indicator of hemolysis and early predictor of phototherapy requirements in newborns with ABO incompatibility. Methods: Prospective, newborn infants with gestational week ≥37 weeks were included in the study. Newborns with maternal blood group O, infant blood group A or B group were defined as the study group (Group 1) and newborns without maternal blood group O as the control group (Group 2). In group 1, carboxyhemoglobin, hemoglobin, serum total bilirubin and blood group, postnatal 6, 24 and 48 hours of carboxyhemoglobin, hemoglobin, serum total bilirubin values were studied in cord blood. In Group 2, cord blood and carboxyhemoglobin and serum total bilirubin levels were evaluated at 24 hours. Results: A statistically significant difference was found between the groups with and without ABO in terms of cord blood and mean carboxyhemoglobin values at 24 hours (p: 0.042, p: 0., 002). No statistically significant correlation was observed between the cord blood and the changes in carboxyhemoglobin-hemoglobin and carboxyhemoglobin-serum total bilirubin levels at 6, 24 and 48 hours in infants with ABO incompatibility and positive coombs positive (respectively; r: 0.381, p: 0.352, r: 0.110 p: 0.808, r: 0.381 p: 0.352 and r: 0.190 p: 0.779, r: 0.205 p: 0.627, r: 0.275 p: 0.579). Conclusion: Our data showed that carboxyhemoglobin values determined by blood gas analyzers with a small amount of blood in a short period of time were higher in the newborns with ABO incompatibility than those without ABO incompatibility. However, our results should be supported by more prospective studies with more cases in order to confirm hemolysis and predict the need for phototherapy with carboxyhemoglobin values in infants with ABO incompatibility.