Eğitim teknolojilerinden yararlanarak işbirlikçi öğrenme yoluyla kendi kendine öğrenme
Self-learning through collaborative learning using educational technologies
  1. Tez No: 568920
  2. Yazar: BETÜL KARABUDAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikçi Öğrenme, Kendi Kendine Öğrenme, Eğitim Teknolojileri, Collaborative Learning, Self-Learning, Educational Technologies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
8.Sınıf Fen Bilimleri dersinde, Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesi kapsamında kimyasal tepkimeler konusunda, kimyasal olayların moleküler seviyede meydana gelmesi kimyasal kavramların öğrenimini güçleştirmektedir. Özellikle Asit ve Bazlar konusunda asit ve baz deneylerinde tehlikeli durumlar yaşanabilmektedir. Karşılaşılan güçlükleri ortadan kaldırabilmek için bilgisayar teknolojilerinden yararlanarak animasyon, simülasyon ve video kullanılmaktadır. Kavramların somutlaştırılmasında model kullanımına da ayrıca yer verilir. Bu çalışma 8.sınıf Fen Bilimleri Dersinde Maddenin Yapısı ve Özellikleri Ünitesinde animasyon, simülasyon ve model kullanımının öğrencilerin kendi kendine öğrenme becerileri, Fen Bilimlerine karşı tutumları ve akademik başarıları üzerine etkisini araştırmak üzere hazırlanmıştır. Bu çalışmada verilerin toplanması amacı ile 100 maddeden oluşan Fen Bilimleri Tutum Ölçeği hazırlanmıştır. Bu ölçekle Fen Bilimleri dersinde kendi kendine öğrenme becerileri, öğrencilerin Fen Bilimleri dersine karşı tutumları ve akademik başarıları ölçülmüştür. Anket, Kahramanmaraş ili, Pazarcık ilçe merkezinde bulunan dört ortaokulda, 378 öğrenciye uygulanmıştır. Verilerin analizi Spss 15.00 programıyla yapılmıştır. Sonuç olarak işbirlikçi (kubaşık) öğrenme tekniği, eğitim teknolojileriyle desteklendiğinde öğrenciler grup içinde kendi kendine öğrenme becerileri geliştirmektedir. Ayrıca Fen Bilimleri dersine karşı olumlu tutum geliştirmiş ve akademik başarılarına etkisi de gözlenmiştir. Bu araştırma, Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesinde animasyon, simülasyon ve model kullanımının öğrencilerin işbirlikçi öğrenme kapsamında kendi kendine öğrenme becerileri, Fen Bilimleri dersine karşı tutumlarını ve akademik başarılarının üzerine etkisini iyileştirebileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 8th Grade Science course, the chemical reactions occurring at the molecular level in the context of the structure and properties of the substance make the learning of chemical concepts difficult. In particular, acid and base experiments on acids and bases may be dangerous situations. Animation, simulation and video are used by using computer technologies in order to eliminate the difficulties encountered. Model usage is also included in the concretization of concepts. This study was designed to investigate the effects of animation, simulation and model usage on students' self-learning skills, attitudes towards science and their academic achievement in 8th Grade Science Course. In this study, Attitude Scale of Science was prepared consisting of 100 items in order to collect data. With this scale, self-learning skills, attitudes towards science course and academic achievement of the students were measured. The questionnaire was applied to 378 students in four secondary schools located in the center of Pazarcık in the province of Kahramanmaras. Data were analyzed with Spss 15.00 program. As a result, when cooperative learning technique is supported by educational technologies, students develop self-learning skills within the group. In addition, he developed a positive attitude towards the Science course and his influence on his academic achievements was also observed. This research is important in terms of demonstrating that the use of animation, simulation and model in the Structure and Properties of Materials unit can improve the students' self-learning skills within the scope of collaborative learning, their attitudes towards the Science course and their academic achievement.