Okul öncesi dönemdeki 5-6 yaş grubundaki çocukların özgül öğrenme güçlüğü belirti tarama çalışması
Research on symptomatology of specific learning disability in preschool children at the age of 5-6
  1. Tez No: 568923
  2. Yazar: VESİLE ÇETİN KAZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA AYHAN ÖZYILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Güçlüğü, Öğrenme Güçlüğü Erken Tanı, Öğrenme Güçlüğü Belirti Tarama Listesi, Peabody Resim Kelime Testi, Frostig Görsel Algı Testi, Gesell Gelişim Testi, Early diagnosis of learning disorder, Learning disorder Symptom checklist, Peabody Picture Vocabulary Test, Frostig Visual Perception Test, Gesell Development Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönemdeki çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG) görülme sıklığının ve belirtilerinin tespit edilmesi; ayrıca akademik yaşamda okuma, yazma ve matematik alanlarında yaşayabilecekleri zorlanmaların öngörülerek erken tanılanma için yeni ölçeklerin geliştirilmesine öncü olunmasıdır. Bu araştırmada İstanbul Şişli ilçesinde okul öncesinde öğrenimine devam eden toplam 350 çocuk için öğrenme güçlüğü belirti tarama listesi (ÖGBTL) öğretmenleri tarafından dolduruldu. ÖGBTL'nin güvenirlik analizi için Cronbach Alfa Güvenirlik Analizi kullanıldı, güvenirlik katsayısının .969 olduğu görüldü. ÖGBTL puanlarına göre riskli çıkan 40 çocuk ile risksiz çıkan 40 çocuğa Peabody Resim Kelime Testi, Frostig Görsel Algı Testi ve Gesell Gelişim Testi uygulandı. Riskli ve risksiz gruba uygulanan testler arasındaki ilişkiye Mann Whitney-U Testi kullanılarak bakıldı. Çocukların, ailelerin ve öğretmenlerin demografik bilgileri öğretmenler tarafından doldurulan öğretmen ve aile bilgi formu ile alındı. ÖGBTL formu ile öğretmen ve aile bilgi formundan gelen sosyodemografik değişkenler (çocuk yaş, anne-baba yaş) ve yukarıda belirtilen testler arasındaki ilişkiye ilişkisel tarama modeli ile bakıldı. ÖGBTL ile uygulanan testlerden elde edilen veriler arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı ile bakıldı. Araştırmada ÖGBTL sonuçlarına göre %21,71 (n:76) okul öncesi dönemdeki çocuk öğrenme güçlüğü açısından riskli çocuk olarak tespit edildi. Araştırmaya katılan çocuklar, aileleri ve öğretmenlerinden gelen demografik değişkenler ile ÖÖG arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Okul öncesinde öğrenme güçlüğü riski tespit edilen çocukların görsel ayrımlaştırma ve dikkatte, görsel motor koordinasyonda, kelime bilgi düzeyinde, alıcı dilde güçlükler yaşadıkları görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine prevalence and symptoms of specific learning disorder (SLD) in preschool children; In addition predicting difficulties related with reading, writing and mathematics in academic life, leading to the development of new scales for early diagnosis. In this research, Learning Disorder Symptom Checklist (LDSC) was filled out by teachers for 350 children in Şişli a district in İstanbul. Cronbach's alpha reliability analysis was used for the reliability analysis of the LDSC and reliability coefficient was found to be .969.40. Children who were at risk with respect to their LDSC scores and 40 children without risk were given Peabody Picture Vocabulary Test, Frostig Visual Perception Test and Gesell Development Test. Mann Whitney-U Test was used to evaluate the relationship of tests applied to risky and risk-free groups. The demographic data of children, families and children were obtained via teacher and family information form that filled out by teachers. The relationship between the LDSC and the sociodemographic variables (child age, parental age) coming from the teacher and family information form and the above-mentioned tests were examined with the relational screening model. Spearmen Brown correlation coefficient was used to determine relationship between score of Learning Disorder Symptom Checklist and applied tests. It is found that 21.71% of the preschool children (N= 76) were identified as risky children in terms of Learning Disorder Symptom Checklist. It is found that there is a statistically significant relationship between LD and the demographic variables coming from teacher and family information forms. It is observed that preschool children who had risk of learning disability; experienced difficulties on visual distinction and attention, visual-motor coordination, vocabulary level and recipient language.