STEM etkinlikleri ile desteklenen okul öncesi eğitim programının çocukların 21. yy. becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of pre-school education program supported with STEM activities on 21st century skills of children
  1. Tez No: 806535
  2. Yazar: NESLİHAN SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYCAN BULDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, STEM, 21. yy. becerileri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada erken çocukluk dönemindeki bireylere özgü hazırlanmış STEM eğitimi programının okul öncesi dönemdeki çocukların 21. yy. becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden olan ön uygulama son uygulama kontrol gruplu yarı deneysel model esas alınmıştır. Araştırma örneklemini okul öncesi eğitime devam eden 18 kontrol, 17 deney grubu olmak üzere toplam 35 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; STEM etkinliklerinin okul öncesi çocuklarının 21. yy. becerilerine etkisini incelemek amacıyla Yalçın, Simsar ve Dinler (2020), tarafından geliştirilen,“5-6 Yaş Çocukları İçin 21. yy. Becerileri Ölçeği (DAY-2)”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde varsayımların sağlanması koşuluyla ANCOVA kullanılmasına karar verilmiştir. Yapılan varsayım testleri doğrultusunda varsayımların sağlandığı analizlerde ANCOVA varsayımlarının sağlanmadığı ancak verilerin normal dağılım varsayımını sağladığı durumlarda bağımlı örneklem t testi ve bağımsız örneklem t testleri kullanılmıştır. Ayrıca verilerin normal dağılım şartını sağlamadığı durumlarda ise Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, STEM etkinlikleri ile desteklenmiş okul öncesi programının uygulandığı deney grubunda deneysel işlemin sürecinin öğrenme ve yenilik becerileri üzerinde yüksek düzeyde etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte STEM etkinlikleri ile desteklenmiş uygulamaların kontrol grubunda öğretim programı doğrultusunda yapılan örgün eğitime göre öğrencilerin kariyer ve yaşam becerileri üzerinde daha etkili olduğu ve deney grubunda STEM etkinlikleri ile desteklenmiş okul öncesi eğitim programının ışığında yapılan uygulamaların öğrencilerin bilgi, medya ve teknoloji becerileri üzerinde daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of the STEM education program prepared specifically for the individuals in the early childhood period on the 21st century skills of the preschool children. The quasi-experimental model with the pre-application post-application control group, which is one of the quantitative research designs, was used in the research. The research sample consists of a total of 35 children, 18 of whom are in the control group and 17 in the experimental group, who are attending pre-school education. The data of the research; STEM activities in the 21st century of preschool children. Developed by Yalçın, Broker and Dinler (2020), to examine the effect on their skills,“For 5-6 Years-Old Children, 21st Century. Skills Scale (DAY-2)”. It was decided to use ANCOVA in the analysis of the data obtained in the research, provided that the assumptions were met. In the analyzes where the assumptions were met in line with the assumption tests, when the ANCOVA assumptions were not met, but the data provided the normal distribution assumption, dependent sample t-test and independent sample t-test were used. In addition, when the data did not meet the normal distribution condition, Wilcoxon signed-rank test and Mann Whitney U test were used. As a result of the research, it was revealed that the experimental process had a high effect on learning and innovation skills in the experimental group in which the STEM-supported preschool program was applied. On the other hand, classroom practices enriched with STEM education were found to be more effective on the career and life skills of students in the control group compared to the formal education made in line with the curriculum, and in-class practices enriched with STEM education in the experimental group were more effective on students' knowledge, media and technology skills compared to practices made in the light of the curriculum. was found to be more effective. Keywords Preschool education, STEM, 21st century skills.