48-72 aylık çocuklar için hazırlanmış tersyüz sınıf modelli geri dönüşüm programının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of a flipped classroom-based recycling program prepared for children aged 48-72 months
- Tez No: 999383
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL POLAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital teknolojiler, Geri dönüşüm, Okul-aile iş birliği, Sürdürülebilirlik, Ters-yüz sınıf, Çevrilmiş öğrenme, Digital technologies, School-family cooperation, Sustainability, Flipped classroom, Flipped learning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada tersyüz sınıf modeli ile aile katılımlı 'Sürdürülebilir Yaşam için Geri Dönüşüm Programı'nın geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen programın 48-72 aylık çocuklar için etkisinin incelenmesi araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu kapsamda araştırma, iki aşamada yürütülmüştür ve karma modelde tasarlanmıştır. Araştırmanın ilk aşaması, 'Sürdürülebilir Yaşam için Geri Dönüşüm Programı' geliştirme araştırması olarak tasarlanmıştır. Program için 32 adet Sınıf Etkinliği ve ailelerin programa katılımını sağlamak amacıyla 24 adet Tersyüz Etkinlik olmak üzere toplam 56 etkinlik planlanmıştır. Amaç ve içerik açısından kapsam geçerliği için uzman görüşüne sunulmuştur. Bu aşamada 7 alan uzmanından alınan geri bildirimlerle kapsam geçerlik oranı> kapsam geçerlik indeksi sağlandığından kapsam geçerliği istatistiksel olarak sağlanmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması, gerçek deneme modellerinden“Ön test-Son test Kontrol Gruplu Deneysel Model”kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen 'Sürdürülebilir Yaşam için Geri Dönüşüm Programı'nın tersyüz modelli ve sınıf etkinlikleri uygulanmasının 48-72 aylık çocuklara yönelik etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinin Pendik ilçesinde yer alan Özel Pendik Gündönümü Anaokulu'na devam eden 48-72 aylık toplam 16 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada, Deney 1 grubundaki 5 çocuğa sınıf etkinlikleri ile Sürdürülebilir Yaşam için Geri Dönüşüm Programı; Deney 2 grubundaki 6 çocuğa aile katılımlı tersyüz sınıf modeli ile hazırlanmış Sürdürülebilir Yaşam için Geri Dönüşüm Programı uygulanmıştır. Program her iki deney grubuna 8 hafta süre ile uygulanmıştır; Kontrol grubundaki 5 çocuğa ise müdahalede bulunulmamıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından oluşturulan Aile ve Çocuk Kişisel Bilgi Formu, Çocuk Geri Dönüşüm Kavramı Değerlendirme Formu (Çocuk), Çocuk Geri Dönüşüm Kavramı Değerlendirme Formu (Anne-Baba), Çocuk Geri Dönüşüm Kavramı Değerlendirme Formu (Öğretmen), 5-6 Yaş Çocukları için Sürdürülebilir Kaynakları Tüketme Davranışları Ölçeği ve 5-6 Yaş Çocuklarının Aileleri için Geliştirilen Sürdürülebilir Kaynakları Tüketme Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Parametrik analizlerin uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla deney ve kontrol gruplarına ait ön test puanlarının normal dağılım gösterip göstermediği Shapiro–Wilk normallik testi ile incelenmiştir. Normallik testi sonuçlarına göre ANCOVA analizi uygun görülmüştür. Gruplar arasındaki farkın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla Bonferroni çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır. Araştırma sonuçları, Deney 2 grubundaki çocukların anlamlı düzeyde gelişim gösterdiğini ve bu gelişimin hem Deney 1 hem Kontrol grubuna göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmen değerlendirmeleri uygulanan programın etki düzeyinin yüksek olduğunu ortaya koyarken, anne-baba değerlendirmelerinde anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Aynı zamanda ailelerin sürdürülebilirlik düzeylerinin Deney 1 ve Deney 2 gruplarında arttığı belirlenmiştir. Bulgular, aile katılımlı tersyüz sınıf modeli ile oluşturulan programın okul öncesi dönemdeki çocukların geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik kazanımlarının desteklenmesinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın bu bulgusuna dayanarak okul öncesi dönemde tersyüz sınıf modeliyle yapılandırmış programlarla ailenin çocuğun öğrenme sürecine aktif katılım göstereceği uygulamaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to develop a 'Recycling Program for Sustainable Living' with family participation using a flipped classroom model. Another objective of the research is to examine the effect of the developed program on children aged 48-72 months. In this context, the research was conducted in two phases and designed as a mixed-methods study. The first phase of the research was designed as a research project to develop the 'Recycling Program for Sustainable Living'. A total of 56 activities were planned for the program: 32 classroom activities and 24 flipped activities to ensure family participation. The program was submitted to expert opinion for content validity in terms of purpose and content. In this phase, statistically significant content validity was achieved as the content validity index was found to be greater than the content validity ratio, based on feedback from 7 field experts. The second phase of the research was designed using a“Pre-test-Post-test Control Group Experimental Model”from true experimental designs. The aim was to examine the effect of the flipped classroom model and classroom activities of the 'Recycling Program for Sustainable Living' developed by the researcher on children aged 48-72 months. The study group consisted of 16 children aged 48-72 months attending the Private Pendik Gündönümü Kindergarten in Pendik district of Istanbul. In the study, the Recycling for Sustainable Living Program was applied to 5 children in Experimental Group 1 through classroom activities; the Recycling for Sustainable Living Program, prepared using a flipped classroom model with family participation, was applied to 6 children in Experimental Group 2. The program was applied to both experimental groups for 8 weeks; the 5 children in the control group received no intervention. The data collection tools used in the study were the Family and Child Personal Information Form, Child Recycling Concept Assessment Form (Child), Child Recycling Concept Assessment Form (Parent), Child Recycling Concept Assessment Form (Teacher), the Sustainable Resource Consumption Behaviors Scale for 5-6 Year Old Children, and the Sustainable Resource Consumption Behaviors Scale developed for the families of 5-6 Year Old Children. The obtained data were analyzed using the SPSS 25.0 software package. To evaluate the applicability of parametric analyses, the Shapiro–Wilk normality test was used to examine whether the pre-test scores of the experimental and control groups showed a normal distribution. Based on the normality test results, ANCOVA analysis was deemed appropriate. A Bonferroni multiple comparison test was conducted to determine which groups were responsible for the differences between the groups. The research results revealed that children in Experimental Group 2 showed significant improvement, and this improvement was higher than both Experimental Group 1 and the Control Group. While teacher evaluations supported the findings obtained from the children, no significant difference was observed in parent evaluations. It was also determined that the sustainability levels of families increased in both Experimental Group 1 and Experimental Group 2. The findings revealed that the program created with the family-participatory flipped classroom model was effective in supporting the recycling and sustainability gains of preschool children. Based on this finding, it is recommended that applications where families actively participate in the child's learning process through programs structured with the flipped classroom model in preschool education be widespread.