Çocuklarda içe yönelim ve dışa yönelim davranış problemlerinin bilme hissi kararı üzerindeki etkisi
The effect of children's internalizing and externalizing behavior problems on feeling-of-knowing judgments
- Tez No: 568984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: içe yönelim davranış problemleri, dışa yönelim davranış problemleri, üst biliş, üst bilişsel kararlar, bilme hissi kararı, internalizing behavior problems, externalizing behavior problems, metacognition, metacognitive judgments, feeling of knowing judgments
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Nörolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada çocuklarda görülen İçe Yönelim ve Dışa Yönelim davranış problemlerinin üst bilişsel izlemenin göstergesi olan Bilme Hissi Kararına etkisi incelenmiştir. Araştırmaya 8-10 yaş aralığında 130 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Çocuk davranış problemlerini ölçmek amacıyla Çocuk Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL/6-18), bilme hissini değerlendirmek amacıyla Üst Biliş Testi kullanılmıştır. Çocukların yönetici işlev faaliyetleri Wisconsin Kart Eşleme Testi (WCST), Stroop Testi TBAG Formu, Sayı Dizisi Testi ve Raven Renkli Progresif Matrisler Testi ile değerlendirilmiştir. Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi sonuçları, içe yönelim davranış problemlerinin alt grupları olan anksiyete ve somatik şikayetler, dışa yönelim davranış problemlerinin alt grupları olan saldırgan davranışlar ve karşıt olma – karşı gelme bozukluğu ile bilme hissi kararının yönelimleri arasında bağlantılar olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte bilme hissi kararı doğruluğunun yaş ile birlikte arttığı görülmüştür. Bulgular, ilgili literatür kapsamında değerlendirilmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the impact of children's Internalizing and Externalizing behavior problems on the feeling of knowing (FOK) that is the indicator of metacognitive monitoring was investigated. Participants were 130 healty children aged 8-10 years. Child Behavior Checklist (CBCL/6-18) was used to evaluate children's problem behaviors. Metacognition Test was applied to measure FOK. Executive functions were assessed using the Wisconsin Card Sorting Test (WCST), the TBAG form of the Stroop Test, Digit Span Test and Raven Colored Progressive Matrices. Correlation analyses showed that anxiety and somatic complaints which are sub-groups of internalizing behavior problems, aggressive behaviors and oppositional defiant disorder which are sub-groups of externalizing behavior problems are associated with FOK accuracy. Besides, it was demonstrated that FOK accuracy increased with age. Findings were discussed in the context of the related literature.