The determinants of economic growth in the Gambia: A time series analysis
Gambia'da ekonomik büyüme belirlemeleri: Bir zaman seri analizi
  1. Tez No: 568985
  2. Yazar: MUHAMMED L. SANYANG
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DİREKCİ BAŞKONUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Fiziksel sermaye, Beşeri sermaye, Mal ve hizmet ihracatı, Dış yardım, Dış borç ve Enflasyon, Economic growth, Physical capital, Human capital, Export of goods and services, Foreign aid, External debt and Inflation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, 1970- 2018 döneminde Gambiya'da ekonomik büyümenin belirleyicilerini araştırmaktır. Bağımlı değişken (gerçek GSYİH) ve belirleyicileri arasındaki uzun vadeli ve kısa vadeli ilişkiyi araştırmak için Eşbütünleşmeye yaklaşımı ve Hata Düzeltme Modeline Otoregressif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) uygulanmaktadır. Çalışmanın bulguları, reel GSYİH, fiziksel sermaye, beşeri sermaye, ihracat, yardım, dış borç ve enflasyon değişkenleri arasında uzun vadeli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ampirik bulgular, hem fiziksel sermayenin hem de beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarırken, borç ekonominin büyümesini negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüzde bir olarak etkilediğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, çalışma fiziksel sermaye, dış yardım ve enflasyonun uzun vadede ekonomik büyüme üzerinde istatistiksel olarak önemli bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur. Bu çalışmanın ayrıca önemli bir politika çıkarımı vardır. Bu çalışmanın bulguları, fiziksel sermayenin ve beşeri sermayenin arttığında ekonomik büyümenin önemli ölçüde iyileştirilebileceğini göstermiştir. Bu nedenle, hükümet ve / veya politika yapıcılar, büyümenin bir belkemiği olan sermaye oluşumunu (yatırım) arttırmaya çalışmalı ve insan sermayesi için yeterli finansmanı tahsis etmeli, bu da eğitim kalitesinin iyileştirilmesine ve topluma temel sağlık hizmetlerinin sağlanmasına yardımcı olabilir. Ek olarak, yanlış tahsis ve dış borç sorununun yanlış yönetilmesinden kaçınmak için, yakın bir izleme ve tutarlı bir borç yönetimi stratejileri olmalıdır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the determinants of economic growth in the Gambia during the period 1970- 2018. The Autoregressive Distributed Lag (ARDL) approach to Co-integration and Error Correction Model are applied in order to investigate the long- run and short- run relationship between the dependent variable (real GDP) and its determinants. The findings of the study shows that there is a stable long run relationship between the variables of real GDP, physical capital, human capital, export, aid, external debt and inflation. The empirical findings reveal that both physical capital and human capital are found to have a positive impact on economic growth while debt affects the growth of the economy negatively and statistically significant at 1 percent. However, the study found out that physical capital, foreign aid and inflation have statistically insignificant effect on economic growth in the long run. This study also has an important policy implication. The findings of this study indicated that economic growth can be significantly improved when the physical capital and human capital increases. Hence the government and/ or policy makers should strive to increase capital formation (investment) which is a back bone of growth and allocate adequate finance for human capital, which can help to improve on the quality of education and providing basic health services to the community. Additionally, to avoid misallocation and mismanagement of external debt problem, there should be a close monitoring and consistent debt management strategies.