Long term dynamics power system simulator -prime movor modeling
Uzun dönem dinamik güç sistemleri simülatörü birincil hareketlendirici modellemesi
- Tez No: 56903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKMEN İSMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Güç Sistem Simülatörü, Otomatik Üretim Kontrolü, Yük Frekans Kontrolü, Türbin, Hız Regülatörü, Birincil Hareketlendirici. IV, Dynamic Power System Simulator, Automatic Generation Control, Load Frequency Control, Turbine, Governor, Prime Mover. Ul
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde, uzun dönem dinamik güç sistemleri simülatörüne ait farklı tiplerdeki birincil hareketlendiricilerin matematik modelleri geliştirildi. Bunlar termik, hidrolik, gaz türbini ve nükleer birincil hareketlendirici modelleri olarak gerçekleştirildi. Bu modeller bir güç sisteminin uzun dönem dinamiği için yeterli olacak dereceye kadar indirgendi. Geliştirilen modellerin basamak ve rampa tepkileri gerçek birincil hareketlendirici tepkileriyle karşılaştırıldı ve söz konusu dinamikler için yeterli olduğu gösterildi. Geliştirilen birincil hareketlendirici modelleri modüler olacak şekilde FORTRAN 77 programlama dilinde kodlandı ve ana simülator programına subrutinler aracılığıyla entegre edildi. Geliştirilen uzun dönem dinamik güç sistemleri simülatörü, otomatik üretim kontrolü ve dağıtım stratejilerinin gerçekçi hesaplamalarında yeterli bir simülasyon aracı sağlar.
Özet (Çeviri)
In this thesis the mathematical models of different types of prime movers of an advanced long term dynamic power system simulator are developed. Namely once-through fossil fueled, hydro, gas turbine and nuclear prime mover models are realized. These models are reduced to a degree of simplicity sufficient for the long term dynamics of a power system. Step and ramp responses of the developed models are compared with the actual responses of the prime movers and shown to be satisfactory for the dynamics considered. Developed prime mover models are coded in FORTRAN 77 programming language with special emphasis on the modularity and integrated into the main simulator program as subroutines. The long term dynamic power system simulator developed, provides an efficient simulation tool for the realistic evaluation of automatic generation control and dispatch strategies.