A Multidatabase infrastructure ouer corba
Corba üzerinde bir çoklu veri tabanı altyapısı
  1. Tez No: 56902
  2. Yazar: EBRU KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: çoklu veri tabanı sistemi, dağıtık nesne yönetimi, nesne yönetim yapısı, ÇORBA, çağırma seviyesinde arayüz vı, multidatabase system, distributed object management, object man agement architecture, CORBA, call level interface IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz ÇORBA ÜZERİNDE BİR ÇOKLU VERİ TABANI ALTYAPISI Kiliç, Ebru Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Haziran 1996, 78 sayfa Çoklu veri tabanı sistemi, kullanıcılarına var olan veri tabanları üzerinde tek bir veri tabanı görüntüsü veren bir sistemdir. Dağıtık nesne yönetim(DOM) yapısı, çoklu bir veri tabanının alt yapısı olarak kullanıldığında, veri tabanı yönetim sistemlerinin kolay ve esnek bir şekilde birlikte çalışabilirliğini sağlar. Meydana çıkan önemli bir dağıtık nesne işleme platformu nesne yönetim grubunun (OMG), nesne yönetim yapısı (OMA)dır. OMA, ÇORBA ve COSS'u kapsayan, endüstriyel bir standardlar ailesidir. Bu tez kapsamında, çeşitli veri tabanı yönetimsistemlerinin MIND (METU INteroperable Database System) isimli çoklu bir veri tabanı sistemine, ÇORBA üzerinde geliştirilen bir alt yapı kullanılarak dahil edilmeleri anlatılmaktadır. Bildiğimiz kadarıyla, MIND, ÇORBA kullanılarak gerçekleştirilen ilk çoklu veri tabanı sistemidir. ÇORBA nesne-yönelimli bir çerçeveyi sağladığından ÇORBA gibi bir DOM yapısı üzerine çoklu bir veri tabanı sistemi gerçekleştirmek, nesnelerin IDL (Inter face Definition Language) ile tanımlanmalarını ve bunların gerçekleştirimlerinin sağlanmasını gerektirmektedir. MIND sisteminde, bütün yerel veri tabanları, genel bir veri tabanı nesnesi içine, DBservices adı verilen tek bir arayüz tanımı ile dahil edilmiştir. DBservices arayüz operasyonları temel transaction ve sorgu lama ilkel operasyonlarını sağlamaktadır. Her yerel veri tabanı sistemi için bu arayüzün bir gerçekleştirimi vardır. Hali hazırda, Oracle7, Sybase, Adabas D, ve MOOD olmak üzere dört farklı yerel veri tabanı sistemi MIND sistemine dahil edilmiştir. Genel veri tabanı nesnesi gerçekleştiriminde yerel veri tabanlarının çağırma seviyesinde arayüzleri (CLI) ya da XA arayüzleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MULTIDATABASE INFRASTRUCTURE OVER CORBA Kiliç, Ebru M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç June 1996, 78 pages A multidatabase system (MDB) resides unabtrusively on top of existing database systems and presents a single database illusion to its users. When a Distributed Object Management (DOM) architecture is used as the infrastructure of a multi- database system, it becomes possible to provide easy and flexible interoperation of database management systems (DBMS). One important emerging distributed object computing platform is Object Management Group's (OMG) Object Man agement Architecture (OMA). OMA is a family of industry standards that include Common Object Request Broker Architecture (CORBA) and Common Object iiiServices Specification (COSS). In this thesis, an infrastructure for a multidatabase system, namely MIND (METU INteroperable Database System), which is based on CORBA is described. MIND is the first multidatabase system implemented on CORBA to the best of our knowledge. Since CORBA provides an object-oriented framework, implementing a mul tidatabase system on top of CORBA requires the definition of objects in IDL (Interface Definition Language) and providing their implementations. In MIND all local databases are encapsulated in a generic database object with a well defined single interface, namely DBservices. The operations of the DBservices interface support basic transaction and query primitives. There are multiple im plementations of this interface, one for each of the local DBMSs. Currently, four different DBMSs, namely Oracle7, Sybase, Adabas D, and MOOD, have been incorporated into MIND. In the implementation of the generic database object interface Call Level Interface (CLI) routines and XA interfaces of each DBMS have been used.