A Theoretical framework for combining multiple knowledge bases with uncertring
Belirsiz bilgi tabanlarının birleşmesi için bir teorik model
- Tez No: 56904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi tabanlı sistemler, Belirsizlik, mantıksal programlama iv, knowledge based systems, uncertainty.logic programming iii
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bir problemi çözmek için birçok değişik uzmanların bilgilerinin birleşmesi gereke bilir. Bazen, değişik uzmanların söylediklerinde çakışmalar olabilir. Bu gibi durumlarda, problem için en iyi çözümü elde edebilmek için değişik uzmanların bilgileri birleştirilmelidir. Bu çalışmada, değişik kaynaklardaki belirsiz bilgileri, değişik bilgi tabanları arasında bulunan bütünlük kısıtları dikkate alarak belirsiz bilgileri birleştirmek için bir seri algoritma sunulmuştur. Amaç, değişik kaynaklardaki bir seri düşünceden teorilerin maximum birleşmesini elde etmektir.
Özet (Çeviri)
To solve a problem one may need to combine the knowledge of several different experts. Sometimes there might be conflicts in claims of different experts. In such cases, the knowledge of different experts must be combined in a way to give the best solution that can be obtained for the problem. In this study a set of algorithms are presented to combine uncertain knowledge from different sources with respect to the integrity constraints that exist between these different knowledge bases. The purpose is to achieve a maximal combination of the theories among the sets of beliefs from different sources.